nieuws

Staking bij Xella vande baan na sociaal plan

bouwbreed

Kalkzandsteenfabrikant Xella en FNV Bondgenoten hebben alsnog een akkoord bereikt over een sociaal plan

De stakingsvergadering die gisteren bij de vestiging in Meppel zou worden gehouden, vond daarom geen doorgang.
Het sociaal plan voorziet in een schadeloosstelling voor overtollige werknemers op basis van de kantonrechtersformule van 2008. Ook is er een vergoeding geregeld voor juridische hulp.
“Xella heeft bovendien een grote stap gezet door een outplacementtraject en scholing te financieren”, aldus vakbondsbestuurder Janwillem Compaijen van FNV Bondgenoten. “Ze maken een keuze voor werkzekerheid, precies wat wij steeds voorstellen.”
Bij Xella Meppel komen acht van de ruim vijftig werknemers op straat te staan. Het bedrijf moet inkrimpen als gevolg van de terugval in bouwvolume.
Het sociaal plan dat nu voorligt, zal ook gaan gelden voor werknemers die al getekend hebben voor het eerste ontslagvoorstel van Xella. Dat bestond hoofdzakelijk uit een ontslagvergoeding op basis van de minder gunstige kantonrechtersformule van 2009.
De gemaakte afspraken gelden tot 1 augustus 2011 en betreffen de werknemers van alle fabrieken van Xella in Nederland (cellenbeton en kalkzandsteen). De stakingsvergadering die voor maandag stond gepland is omgezet in een besluitvormende ledenvergadering.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels