nieuws

Verpleeghuis straks leverancier van energie

bouwbreed

Als het aan installatietechnisch adviesbureau DWA ligt, wordt een nieuw verpleeghuis op de Veluwe gebouwd volgens het passiefhuisconcept.

De nieuwbouwplannen voor verpleeghuis Wendhorst gaan uit van kleinschaligheid. Het voorlopige ontwerp van Huibers 0x26 Jarring Architecten toont twee aan twee geschakelde bouwdelen, waarbij elk bouwdeel zes bewoners huisvest. Die krijgen een gezamenlijke woonkamer en keuken, en elk een eigen kamer. De warmte- en koudeopwekking wordt grootschalig en centraal aangepakt. Bronleidingen pompen water diep uit de grond op, dat naar een warmtewisselaar gaat. In de zomer wordt de binnenlucht gekoeld met het opgepompte water. Door luchtventilatie met een ruime capaciteit wordt de koele lucht over de ruimten verspreid. En in de winter wordt de lucht verwarmd. DWA heeft geadviseerd de luchtbehandeling flink te overdimensioneren, om ook extremere omstandigheden aan te kunnen.
“De temperatuurregeling wordt voor 90 procent door de ventilatie-installatie verzorgd”, licht DWA-adviseur Ton Glashorst toe. “Om een aangename temperatuur te garanderen en te zorgen dat de bewoners zelf meer invloed kunnen uitoefenen op de temperatuur, is in de gevels wandverwarming opgenomen. Bewoners van verpleeghuizen willen immers graag bij het raam zitten om naar buiten te kijken.”
Belangrijker nog dan de installatietechniek zijn volgens Glashorst de bouwkundige maatregelen. De bouwers zoeken aansluiting bij het passiefhuisconcept met een zeer goed geïsoleerde en kierdichte schil. Hierdoor zijn er geen koude uitstralende oppervlakken, ontstaat er geen tocht en heerst er een gelijkmatige binnentemperatuur. Passief bouwen is redelijk nieuw in Nederland en beperkt zicht tot woningbouw. Maar het is volgens Glashorst een innovatie om het binnen de gezondheidszorg toe te passen. In de ramen komt driedubbelglas, maar de grootste ‘sprong’ wordt gemaakt met speciale passiefhuiskozijnen. Glashorst: “We gaan op zoek naar speciaal geïsoleerde kozijnen, die even goed isoleren als het glas.”

Binnentemperatuur

DWA heeft ook heel goed naar zomerse temperaturen gekeken met simulaties. Automatische zonwering voorkomt dat de warmte binnenkomt. Toch zal het verpleeghuis in de zomer moeten worden gekoeld. Volgens berekeningen is een binnentemperatuur van 24 graden haalbaar. Dat is heel wat beter dan in het huidige pand waarin topkoeling plaatsvindt. Bij een buitentemperatuur van 38 graden Celsius wordt binnen niet koeler dan 34 graden. Met de nieuwe installatie is een binnentemperatuur van 23 tot 25 graden haalbaar.
Daarnaast leeft bij de directie van het verpleeghuis de ambitie om meer energie op te wekken dan het zelf gebruikt. Zorginstellingen geven 6 procent van hun budget uit aan energiekosten, dus dat levert een flinke besparing op. De extra-investeringen die nodig zijn kosten 5,8 miljoen euro, maar betalen zich in 15 jaar terug.
Voor die plannen zijn onder andere 5000 vierkante meter zonnepanelen nodig. Daarmee zou elektriciteit kunnen worden geleverd aan een aanpalend woonwijkje. Omdat de subsidiemogelijkheden nog onzeker zijn, wordt dit onderdeel ondergebracht in een apart project. Naar vermogen kan een aantal zonnepanelen worden bijgeschakeld. Zo zit er flexibiliteit in het systeem. Ook vormt het plaatsen van een windmolen onderdeel van de plannen.
De bedoeling is om over twee jaar van start te gaan met de bouw. Mocht er vertraging optreden, dan is dat geen groot probleem. Glashorst: “In de tussentijd verbeteren de technieken van zonnecollectoren, verlichting en andere installaties. Dat levert extra energiebesparing op en betere mogelijkheden om energie op te wekken.”

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels