nieuws

Concertzaal De Doelen ondergaat metamorfose

bouwbreed

Met het slopen van de stoelen is deze week de grootschalige renovatie van de Rotterdamse concertzaal De Doelen begonnen. De Grote Zaal krijgt een nieuw interieur en nieuwe installaties.

Bij de vernieuwingsoperatie staat behoud van de veelgeprezen akoestiek voorop. Akoestisch adviseur Peutz heeft daartoe behalve metingen in de zaal en enquêtes onder muzikanten ook tests gedaan in een 8 meter lang schaalmodel (1:10). De achterwand van het podium komt om akoestische redenen iets naar voren. Het oude, asbesthoudende plafond wordt vervangen. In een nieuw ‘zwevend’ technisch plafond zijn reflecterende panelen opgenomen ter verbetering van de podiumakoestiek. Het nieuwe plafond is tevens uitgerust met een moderne verlichtingsinstallatie. Voor de belichting van het podium zijn lampen gekozen met een koudespiegel. Dit ter voorkoming van temperatuurstijgingen op het podium. Instrumenten raken daardoor minder snel ontstemd.
De uit 1966 stammende concertzaal krijgt ook een nieuwe luchtbehandelinginstallatie, die gekoelde lucht van onderaf aanvoert. Het moet een einde maken aan klachten over tocht. Luchtgaten in het plafond kunnen door de ingreep verdwijnen.
Het ontwerp voor de renovatie komt van het Rotterdamse bureau Kraaijvanger Urbis. De gebroeders Kraaijvanger waren ook de ontwerpers van het oorspronkelijke gebouw. De afgelopen jaren kregen diverse nevenzalen en foyers al een opknapbeurt. De grote zaal kreeg in 2005 een nieuw podium.
Het totale investeringsbedrag voor de renovatie van de Grote Zaal bedraagt 25 miljoen euro. Daarvan komt ongeveer 75 procent voor rekening van het OntwikkelingsBedrijf Rotterdam. De verbouwing moet op 18 september klaar zijn, want dan gaat in De Doelen alweer een festival van start.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels