nieuws

Miljoenste boormeter voor Duratherm

bouwbreed

De miljoenste ‘boormeter’ sinds 1898 hoopt Duratherm op 4 maart te maken. Plaats van handeling: het voormalige douanekantoor aan de Eendrachtstraat in Coevorden. Twee dagen denkt het bedrijf uit Elburg te doen over het slaan van de zes bronnen van elk 70 meter diep die voor het project nodig zijn.

Het is dan ook een groot project, zegt Rutger van ’t Slot van Duratherm.
“Een monumentaal pand met een moderne achterbouw dat momenteel een renovatie ondergaat.” Na de verbouwing moeten de gebouwen energiezuiniger zijn, zonder dat de aanblik van het monumentale deel verandert.
Fysiotherapie en Training Coevorden neemt het complex na de werken in gebruik als praktijkruimte. De warmtepomp die het voormalige douanekantoor op temperatuur houdt, zal vooral de achterbouw bedienen. De lagetemperatuurverwarming die in combinatie met de warmtepomp wordt gebruikt, doet het vooral goed in goed geïsoleerde ruimten.
“De voorbouw moet het met minder isolatie doen,” zegt Van ’s Slot. “Door de monumentale status mag er geen dubbel glas in de ramen.” Totaalinstallateur Jansen 0x26 Meppelink monteert daarom een HR-ketel die het voorstuk en als het heel koud wordt ook de rest van het complex verwarmt.
“Het project kan worden gezien als een voorbeeld van de duurzame ambities van de gemeente Coevorden,” vindt Van ’t Slot.
Voor de nieuwbouwwijk Ossehaar biedt het plaatselijke bestuur zelfs een stimuleringsregeling aan, die de toekomstige bewoners ertoe moet verleiden hun woning duurzaam te verwarmen.
En daar profiteert een bedrijf als Duratherm weer van. Refererend aan de miljoenste meter van aanstaande woensdag becijfert Van ’t Slot dat ruim de helft daarvan in de afgelopen vijf jaar werd geboord.
Van ’t Slot: “En dat komt door het stijgende aantal opdrachten voor het slaan van bronnen voor warmtepompinstallaties.” Die staan vooral in nieuwgebouwde woningen. Niet in de laatste plaats omdat het daar makkelijker is een warmtepomp aan te sluiten op specifieke verwarmingselementen voor lage temperaturen.

Comfort

Een conventionele radiator in een renovatiewoning werkt ook, maar de warmtepomp kan dan veel moeilijker koelen; het extra comfort dat een warmtepomp biedt.
Koud stromend water doet bij een hoge luchtvochtigheid de radiatoren beslaan met overlast door drupwater als gevolg.
“Wil je koeling dan moet je de hele verwarmingsinstallatie vernieuwen en dat kost wel wat, ook al draagt de overheid subsidiegeld bij.”

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels