nieuws

Gewetensvolle transformatie van kerk in school

bouwbreed

Gewetensvolle transformatie van kerk in school

De barrière is geslecht: de Dalton-school in Hengelo wordt ondergebracht in de voormalige kerk Heilige Hart van Jezus. Daarmee krijgt de kerk een nieuwe bestemming en is ze gered van de sloophamer. Dat ging niet zonder slag of stoot. Architectenbureau LKSVDD stuitte op veel weerstand.

Het had niet veel gescheeld of de eigenaar, bouwbedrijf en ontwikkelaar
Morssinkhof, had het uit 1954 stammende kerkgebouw gesloopt en er een aantal
woningen op gezet. Maar uiteindelijk stak het architectenbureau uit Hengelo er
een stokje voor. De architecten begonnen een onderzoek naar herhuisvesting van
de tegenoverliggende rooms-katholieke Dalton-school St. Plechelmus in het
kerkgebouw. “Onderzoek wees uit dat de plattegrond van een school paste binnen
de draagconstructie van de kerk. De kolommen staan h.o.h 7,50 meter uit elkaar
en dat is toereikend voor een klaslokaal”, redeneren de projectarchitecten
Ronald Olthof en Hans van den Dobbelsteen.

Gewetensvol

De bakstenen kerk stond de laatste vijf jaar leeg. Het ontwerp van de
Twentenaar Johannes Sluijmer uit 1954 is van het type ‘basilica minor’ met een
brede middenbeuk, twee smalle zijbeuken en een kleine absis ter afsluiting. Het
hoofdvolume heeft een zadeldak met daaronder een houten cassette-plafond. Het
siermetselwerk in de gevels blijft net als andere stijlelementen intact. “We
hebben zeer gewetensvol deze opdracht uitgevoerd”, vindt Olthof. “Natuurlijk was
menigeen bang dat de kerk door de komst van de school ‘ontheiligd’ zou worden,
maar toen onze plannen zichtbaar werden, toonde iedereen zich enthousiast”, zegt
hij. In het kerkgebouw worden twee helderwitte vierkante bouwvolumes
gepositioneerd. Ze steken licht af tegen de sobere bruine bakstenen. Het tweede
volume wordt strak tussen de constructieve gemetselde bogen van de kerk gezet.
Tussen de arcade van bogen zijn de twee volumes zichtbaar; een mooi staaltje van
eigentijdse renaissance. Het eerste volume bevindt zich zwevend boven de
entreehal die vooraf wordt gegaan door een bestaand, fraai bakstenen portaal met
siermetselwerk. De zijkanten van ingang worden met glazen puien dichtgezet.

Ruimtelijk

De entreeruimte onder dit eerste volume is omgeven door glazen
afscheidingswanden waar de personeelsruimte ligt. “Het interieur is zo
ruimtelijk mogelijk gelaten door veel glazen puien en enkele kleine en grotere
vides toe te passen. Bovendien ervaart men op deze manier de karakteristieke
elementen van de kerk, zoals de bogen, de kolommen met kapitelen en de hoogte
van negen meter”, wijst Olthof op de 3D-animatie aan. De voormalige doopkapel
met gemetselde gewelven wordt verbijzonderd met een groene ronde bank voor
bezinning of overleg. Verder is er een kleine mediatheek gevestigd in de toegang
naar deze doopkapel. Opvallend is het intensieve ruimtegebruik van de
klaslokalen die over twee bouwlagen ondergebracht zijn. “De lokalen zijn aan de
kleine kant, maar via insteekverdiepingen is er veel werkruimte gecreëerd. Er
was voldoende verdiepingshoogte. Op een Dalton-school wordt weinig klassikaal
lesgegeven; kinderen werken vooral in kleine groepjes. Daar lenen de
insteekverdiepingen maar ook de gangzones zich prima voor”, aldus Olthof.

Daglicht

Een moeilijke opgave was om voldoende daglicht in het donkere gebouw te
krijgen. In de plint van het kerkgebouw worden in de langsgevels enkele forse
raampartijen toegevoegd. De ramen zijn omkaderd met stalen lijsten om
onderscheid aan te brengen welke openingen in de gevel authentiek zijn en nieuw
zijn aangebracht. De architect overlegt met de aannemer om het dak geheel te
slopen dan wel in te zagen ter hoogte van de zijbeuken. Aan beide zijden wordt
namelijk een lichtstraat gemaakt om daglicht toe te voegen in het gebouw. Zonder
tegenslag kan de verbouwing halverwege dit jaar te beginnen, zodat de school een
jaar later in de voormalige kerk kan trekken. De bouwkosten bedragen circa 3
miljoen euro.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels