nieuws

Gemeentehuis Leiderdorp zonder constructieve vloer

bouwbreed

Bij de bouw van het nieuwe gemeentehuis van Leiderdorp wordt geen constructieve beganegrondvloer toegepast, maar een direct op de grond gestorte, 8 centimeter dikke afwerklaag. Dat betekent een kostenbesparing van 20 procent.

Het Consortium Dura Vermeer kwam als winnaar uit de bus bij een prijsvraag
voor het nieuwe gemeentehuis. “Vanaf de ontwerpfase was duurzaamheid het
uitgangspunt. De combinatie van een kantoorgebouw op funderingspalen met een
beganegrondvloer op staal is uniek”, aldus ir. Pim Peters, directeur IMd
Raadgevend Ingenieurs. “De meest duurzame constructie is een zo minimaal
mogelijke. Door de beganegrondvloer niet constructief te maken, leidt
duurzaamheid in dit geval zelfs tot een goedkopere constructie.” Het Rotterdamse
constructeursbedrijf maakt samen met Dura Vermeer Vastgoed, VVKH Architecten en
Techniplan Adviseurs deel uit van het consortium. De tweelaagse nieuwbouw meet
40 bij 60 meter. Het gebouw krijgt grote kolomvrije overspanningen van 14,40
meter. Een kruipruimte of kelder is niet nodig, parkeren gebeurt op het dak.

Besparing

Peters spreekt van “een realistische oplossing. De grond is een bepalende
factor. De eerste sonderingen wezen uit dat het mogelijk is. In Leiderdorp is op
de bouwlocatie sprake van een weinig samendrukkende klei-veenlaag.” Het
gemeentehuis krijgt in plaats van een constructieve vloer slechts een 8
centimeter dikke gewapende constructieve druklaag, direct op de grond gestort.
Tussen beide komt een 50 centimeter dik isolatiepakket (Tempex). Dat vereist
veel minder funderingsbalken en -palen. De besparing aan bouwkosten ten opzichte
van een traditionele vloer, bijvoorbeeld van kanaalplaten, is circa 20 procent,
zo is berekend. “Dat zijn dan nog puur de uitvoeringskosten. Minder constructie
betekent ook minder materiaal, energieverbruik, transportkosten en dus veel
minder milieubelasting.” Maatgevend bij een ongefundeerde beganegrondvloer is
een eventuele zakking. “Die is nagenoeg nul. Weliswaar voegt de betonvloer
gewicht toe, maar dat wordt gecompenseerd doordat we 50 centimeter grond
weghalen en vervangen door licht isolatiemateriaal. Het totale gewicht blijft zo
gelijk. Voor de zekerheid houden we de vloer los van de gevel. Mocht de grond
toch wat zakken, dan leidt dat niet tot scheurvorming.” Peters verwacht
overigens dat het om millimeters zal gaan. De constructeur werkt het plan
momenteel nader uit.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels