nieuws

Zweedse bouwbonden moetenschade betalen in Laval-zaak

bouwbreed Premium

Het Zweedse Arbeidshof heeft de bouwbonden veroordeeld tot het betalen van schadevergoeding in de Laval-zaak. De Europese federatie van bouwbonden wil nu een wijziging van de detacheringsrichtlijn.

De Zweedse bonden moeten zo’n kwart miljoen euro betalen in de zaak waarin het Europese Hof eind 2007 een uitspraak heeft gedaan. Het ging om collectieve acties tegen het Letse bedrijf Laval un Partneri die via zijn Zweedse dochter Baltic een school zou renoveren en uitbrieden in Vaxholm. Daarvoor werden Letse bouwvakkers ingezet die werkten volgens de Letse bouw-cao die veel goedkoper is dan de Zweedse.
De Zweedse bonden vonden dat de Letse bouwvakkers betaald zouden moeten worden volgens de Zweedse bouw-cao om oneerlijke concurrentie en sociale dumping tegen te gaan. Daarop hebben ze het werk aan de school platgelegd met het faillissement van Baltic tot gevolg.
De Europese rechter vond op zich het tegengaan van sociale dumping een goede reden voor collectieve actie. Maar omdat de Letse bouwvakkers wel onder een cao vielen, kon de actie in dit geval niet door de beugel. Dat de Letse bouwvakkers ongeveer een kwart verdienden van wat Zweedse bouwvakkers verdienen, vond hij onvoldoende argument.
Volgens de Europese federatie van bouwbonden kan de uitspraak van het Europese grote gevolgen hebben voor de mogelijkheden om actie te voeren voor bonden. Dergelijke acties mogen volstrekt legaal zijn volgens nationale wetgeving, maar kunnen in strijd zijn met Europese regels. De federatie vindt daarom dat de Europese regels moeten worden aangepast, waardoor het voor bonden weer mogelijk is op te komen voor gelijke rechten voor gedetacheerde werknemers.

Reageer op dit artikel