nieuws

Wikkelbuis licht van gewicht en goedkoop

bouwbreed Premium

Lichter van gewicht en goedkoper zijn de redenen waarom de gemeente Leidschendam-Voorburg een bergbezinkleiding uit polyethyleen wilde

Fabrikant Frank uit het Duitse Mörfelden/Walldorf levert die in de vorm van een wikkelbuis.
Leidschendam-Voorburg is de eerste gemeente in het westen van het land die een bergbezinkleiding uit kunststof wikkelbuis laat aanleggen. Eerder is de kunststof leiding met goed gevolg in het oosten toegepast. Hans van Arnhem die Frank in Nederland vertegenwoordigt verwacht geen noemenswaardige problemen met de westelijke slappe bodem . Alleen: “Door de lichtheid zou de leiding kunnen opdrijven.” In Leidschendam-Voorburg moet aannemer Kroes uit Maasland dat gevaar inperken met een verankering uit geotextiel.

Zettingen

Alle bijzonderheden van het project zijn in een statische berekening verwerkt, legt van Arnhem uit. “Aan de hand van de uitkomst is een buis gekozen. Die heeft met deze aanpak altijd de juiste dimensies.”
De leiding voor Leidschendam-Voorburg bestaat uit 60 meter aanvoerbuis met een diameter van 800 millimeter en 110 meter transportbuis met een diameter van 1500 millimeter. Beide buizen zijn gemaakt van PE100. “De hoogste kwaliteit”, zegt Van Arnhem. “Het materiaal is goed bestand tegen zettingen.” Rond de buis is een slang van hetzelfde materiaal gewikkeld. Deze versteviging geeft het product zijn naam van wikkelbuis.
Frank levert de buizen in lengtes van 6 meter. Die worden op de locatie elektrisch aan elkaar gelast. Dat gebeurt met een mof waarin een verwarmingselement is gemonteerd. Een elektrische stroom verhit het element. De warmte maakt het buismateriaal in ruim 20 minuten plastisch. De zachtgemaakte delen worden in elkaar gedrukt waardoor een onverbrekelijke verbinding ontstaat.
De gemeente wilde aanvankelijk een bergbezinkbassin maar kon die nergens inpassen. Zo’n bassin heeft een voorziening om de leidingen schoon te spoelen. Deze spoeling ontbreekt in de alternatieve kunststof bergbezinkleiding. “De wanden uit polyethyleen zijn zo glad dat er geen vuil aan kan hechten,” zegt Edward Meijer van ingenieursbureau Tauw die het project begeleidde. De ontbrekende spoeling maakt de voorziening kleiner en goedkoper. Meijer: “De besparing bedraagt al gauw 15 tot 30 procent.”

Reageer op dit artikel