nieuws

Voor seniorenstad op korte termijn nog te weinig animo

bouwbreed Premium

Maar weinig 55 plus-huishoudens hebben belangstelling voor een seniorenstad. Alleen kleinschalige initiatieven hebben een kans. Dit blijkt uit onderzoek in opdracht van het ministerie Wonen.

Maximaal 23.000 seniorenhuishoudens hebben belangstelling om op korte termijn te verhuizen naar een buurt of dorp met vrijwel uitsluitend 55-plussers. Dat is minder dan 1 procent van alle seniorenhuishoudens. Voor een volledig seniorendorp ter grootte van 1500 tot 2000 woningen is de landelijke animo hooguit 13.000 huishoudens, nog geen 0,5 procent.
Aanleiding voor het onderzoek waren plannen voor de Noordoostpolder. Sinds 2006 maakt de initiatiefgroep Seniorensteden plannen voor dergelijke steden naar Amerikaans voorbeeld. Daar zijn de zogenoemde Suncities redelijk succesvol. Het verst gevorderd waren plannen voor een dergelijke stad bij Nagele onder de naam Vilavie Nieuw Schokland.
In het onderzoek ook gekeken naar de haalbaarheid van een seniorenstad op drie concrete locaties in het land. Behalve Nieuw Schokland zijn dat Zevenhuizen-Moerkapelle in het Groene Hart en Meerssen in Zuid-Limburg.
Nieuw Schokland valt voor de onderzoekers af. Het aantal huishoudens dat in de polder wil wonen is maximaal 330, uitgaande van een recruteringsgebied uiterlijk 25 kilometer van de Noordoostpolder. De initiatiefgroep denkt aan 2000 tot 4000 woningen.
Met maximaal 260 huishoudens wordt ook Meerssen het niet, denken de onderzoekers. Door de perifere ligging zal het moeilijk zijn de belangstelling omhoog te krijgen.
Anders ligt dat in Zevenhuizen-Moerkapelle. In een recruteringsgebied 30 kilometer rond Den Haag en Rotterdam komen de onderzoekers tot maximaal achthonderd belangstellende huishoudens. Voor een concept met de nadruk op zorg aan de kern en voor een kleinschalig concept lijken genoeg geïnteresseerden te kunnen worden gevonden.
De conclusie is dat alleen kleinschalige initiatieven kansrijk zijn. Een centrale ligging in een dichtbevolkt gebied biedt de meeste kansen. De grootste uitdaging voor initiatiefnemers is het vinden van een levensvatbare balans tussen schaalgrootte en draagvlak voor voorzieningen.

Reageer op dit artikel