nieuws

Schrootprijs goede indicator

bouwbreed Premium

De recessie is wellicht voorbij, de crisis nog lang niet. Wereldwijd bestaat onzekerheid over een duurzaam herstel.

Grote vraag is of de wereldeconomie erin slaagt uit het dal te klimmen. Uit een diep dal. Een terugkeer naar het niveau van de afgelopen jaren is voorlopig niet aan de orde. De bouw mag al blij zijn als in 2012 de meeste pijn geleden is. De daling van de kunststofprijzen vloeit rechtstreeks voort uit de aanhoudend zwakke vraag.
Wie alleen naar koper, lood, aluminium en zink kijkt, zou haast gaan denken dat het herstel flink vaart krijgt. Zowel koper als lood en aluminium stijgt 5 procent in prijs. Aluminium zelfs 8 procent. Drie weken van prijsgroei maken echter nog geen lente. Op wereldniveau zijn de verwachtingen niet zo rooskleurig. Wel is de industrie minder pessimistisch dan een paar maanden geleden.
De prijzen van beton- en balkstaal blijven ongewijzigd. De schrootprijs is per 1 december ook weer naar beneden gegaan van 75 naar 70 euro. De schrootprijs is vaak een goede indicator van wat over een maand te gebeuren staat. Vanaf september 2009 liep de prijs terug van 103 naar 70 euro.
In Europa is men wat betreft de vraag en de prijs niet positief. In Italië heeft een fabriek de verkoop van balkstaal tijdelijk stilgelegd in afwachting van hogere prijzen. Verschillende bedrijven in de Verenigde Staten melden groei. De verwachting is dat de komende drie maanden de afzet zal stijgen.
Van het vuren- en hardhoutfront geen nieuws. Ook zand en grind hebben stabiele prijzen.
(NBI)

Reageer op dit artikel