nieuws

Scandinavië geeft infrastructuur stevige duw

bouwbreed

Infra in Scandinavië viert hoogtij. Noorwegen en Zweden voeren de productie 15 procent op en ook Denemarken zit in de lift.

Uit cijfers van Euroconstruct blijkt dat in de Scandinavische landen de bestedingen in de grond-, water- en wegenbouw dit jaar oplopen tot 29,2 miljard euro. De uitgaven zijn bijna dubbel zo hoog als in Nederland. Het meeste geld wordt besteed in Zweden: 8,9 miljard euro. Het land wordt op de voet gevolgd door rijke oliebuur Noorwegen, die dit jaar 7,9 miljard in zijn infra steekt. Denemarken en Finland steken respectievelijk 7 en 5,5 miljard euro in hun sector gww.
Vooral Zweden bouwt lustig door. Voor 2010 zit 9,9 procent groei in petto. In 2011 neemt de productie met 12 procent verder toe tot een bedrag van bijna 11 miljard euro. Daarna zet een daling in. Denemarken is minder onstuimig en houdt zijn groeicijfer komende drie jaar op ruim 5 procent. Noorwegen zakt volgend jaar 3,6 procent terug, maar pakt de draad in 2011 al weer op met 4,9 procent stijging van de bouwproductie. Finland kan het tempo van zijn Scandinavische broeders niet bijbenen en levert komende jaren telkens een procentje in.
Vergeleken bij Scandinavië heerst elders aan het infrafront in West-Europa een betrekkelijke rust. Gemiddeld neemt de infraproductie dit jaar 0,1 procent toe. Na het nauwelijks merkbare verlies van 1 procent in 2010 stijgt het volume in 2011 en 2012 telkens met 1,2 procent.

Doorsnee

Nederland wijkt volgens Euroconstruct niet veel af van de Europese doorsnee. De productie daalt in de periode 2009-2011 weliswaar met 3,7 procent, maar daar staat de exact dezelfde groei in 2008 tegenover. Dit jaar halen de infrabouwers voor 17 miljard euro werk uit de markt.
In Duitsland tekent zich dit jaar in de sector infra een toename van de bouwproductie af van 0,9 procent. In 2010 trekt de markt met een plus van 3,9 procent tot 51 miljard euro verder aan. In 2011 zet bij de oosterburen een lichte krimp in.
Bij de Belgen lopen de bestedingen in de gww dit jaar op tot 5,9 miljard euro, amper een derde van het Nederlandse bouwvolume. De productie stijgt – geholpen door een sprong van 11,6 procent in 2011 – naar een post van 7,4 miljard euro in 2012.
De Britse gww verliest dit jaar 1,4 procent terrein, maar herstelt zich dan krachtig. De uitgaven in infrawerken stijgen van 22,8 miljard dit jaar naar 27,7 miljard in 2012.

Reageer op dit artikel