nieuws

Open bermverharding snel aan te brengen

bouwbreed Premium

Een bermverharding aanbrengen van grasbetonblokken vergt stelwerk en inzagen van het asfalt. Mebin claimt met drainerend beton een snellere oplossing te hebben die zich gemakkelijk met bermverbreder of paver laat aanbrengen.

Na proeven bij twee wegen op Tholen wordt Bermcrete momenteel toegepast door Heijmans in Valkenswaard. Bermcrete is een open beton met 25 procent holle ruimten dat het water afvoert en waarin gras zich kan wortelen. Verkeer tast dat gras aan, maar de wortel blijft intact zodat het zich weer snel kan herstellen.
Voordeel boven bekende grasbetonblokken is dat het aardvochtige mengsel snel kan worden aangebracht. Heijmans legde in Valkenswaard moeiteloos 1200 meter verharding in één dag aan met een slibformpaver. Met een bermverbreder gaat het volgens productontwikkelaar Dirk van Lith niet minder snel. Bij grasbetonstenen houdt de maximale dagproductie volgens van Lith op bij zo’n 700 meter.
Van Lith klopte een paar jaar terug met zijn idee aan bij Mebin en bleef betrokken bij de verdere ontwikkeling. De snelheid van aanbrengen is vooral te danken aan het feit dat het asfalt langs de rand niet ingezaagd hoeft te worden, zoals bij grasbetonblokken het geval is. De mortel voegt schikt zich dus naar de bestaande asfaltrand. Stellen is ook niet nodig; er kan als dat nodig is gemakkelijk in de laagdikte worden gevarieerd. Door de plaatwerking van het materiaal hoeven geen dilatatievoegen te worden aangebracht en vindt geen afschuiving plaats. Het kan volgens Van Lith in bijna elke dikte en breedte worden verwerkt.

Reageer op dit artikel