nieuws

Nieuw programma Bayer bevordert emissiearme nieuwbouw en renovatie

bouwbreed

Bayer MaterialScience adviseert grote opdrachtgevers hoe ze ‘energiesparend en emissiearm’ nieuwbouw en renovatie kunnen uitvoeren. Het bedrijf zette daarvoor het programma EcoCommercial Building op. Bayer brengt de opdrachtgevers ook in contact met zijn partnerbedrijven die het programma uitvoeren, zoals Bolidt Kunststofverwerking uit Hendrik-Ido-Ambacht.

Naast Boldit doen ook Bayer Sheet Europe, Linzmeier Bauelemente, isolatiefabrikant Puren en producent van zonnesystemen Solon mee. Dat zijn ondernemingen waarmee de fabrikant al langer zaken doet. “Het wil niet zeggen dat uitsluitend producten op basis van Bayer-materialen mogen worden gebruikt”, zegt Jurriën van Ommen van Bayer in Mijdrecht. “Met sommige producten en diensten als lichtmanagement hebben we normaal gesproken helemaal niets van doen.”
Bayer wil met het programma het klimaat helpen beschermen, een activiteit waarvan de fabrikant veel werk wil maken. Bedrijven kunnen daaraan meedoen wanneer ze Bayers adviezen voor energiesparend en emissiearm bouwen opvolgen. Dat zijn bijvoorbeeld winkelketens, onderwijsinstellingen of beheerders/eigenaren van kantoren. “Bayer zoekt zelf organisaties met bouwplannen op”, zegt Van Ommen. Via EcoCommercial Building biedt Bayer steun bij het ontwerp en de realisatie en brengt in voorkomende gevallen leveringen door partnerbedrijven in . “Het is maar net wat de opdrachtgever wil”, zegt Van Ommen.
‘Commercial Building’ doet vermoeden dat het initiatief alleen voor de utiliteit geldt. “Daar ligt de nadruk op”, zegt Van Ommen. “Maar mogelijk kan de woningbouw er ook van profiteren, net als de openbare sector. Bij corporaties is inmiddels al interesse geconstateerd.” Bayer biedt het programma in eerste instantie aan voor grote projecten. “Er zijn wel kleinere projecten mee gerealiseerd”, zegt Van Ommen, “maar deze dienen alleen als voorbeeld van EcoCommercial Building.”
Bayers nieuwe hoofdkantoor in het Belgische Diegem geeft de minimaal beoogde projectgrootte aan. Het gebouw met 250 werkplekken werd eerder dit jaar opgeleverd. Het kantoor is één van de eerste projecten die volgens het programma zijn gerealiseerd. Enkele getallen: het energieverbruik ligt ruim 40 procent onder het Belgische gemiddelde bij nieuwbouw, jaarlijks wordt ruim 90.000 liter water bespaard en de uitstoot van CO2is met 30 procent verminderd.

Bouwmanagement

Tussen ontwerp en oplevering van ‘Diegem’ zaten zeventien maanden. “Dat is mede te danken aan het bouwmanagement van Bayer Techology Services”, zegt Van Ommen. Dit technologiebureau van Bayer werkt projecten uit voor EcoCommercial Building. Voorlopig beperkt Bayer de reikwijdte van EcoCommercial Building tot Duitsland, Oostenrijk en de Benelux. Van Ommen: “Die landen liggen mooi gegroepeerd rond het Duitse Leverkusen waar Bayer zijn hoofdkantoor heeft.” Het ligt in de bedoeling het project wereldwijd uit te rollen. Per regio wordt dan bekeken welke bedrijven eraan meedoen.
“EcoCommercial Building is geen vereniging van leveranciers die onder de vlag van Bayer hun producten en diensten aanbieden aan opdrachtgevers”, benadrukt Van Ommen ten slotte. “Het is een programma waarmee Bayer energiesparend en emissiearm bouwen bevordert.”

Reageer op dit artikel