nieuws

Nieuw onderzoek naar duurzame constructies

bouwbreed

Een hulpmiddel ontwikkelen dat in de ontwerpfase de duurzaamheid van constructies berekent

Dat is de inzet van een nieuw afstudeeronderzoek aan de TU Delft.
Het onderzoek moet een aanvulling vormen op eerder afstudeerwerk, dat tot de slotsom kwam dat bij hoogbouw een betonskelet duurzamer is dan staal. Die conclusie werd in Cobouw recent in twijfel getrokken omdat verkeerde uitgangspunten gebruikt zouden zijn. Net als bij het nieuwe onderzoek was IMd Raadgevende Ingenieurs initiator en begeleider van de studie. “Juist in de ontwerpfase moet je snel op hoofdlijnen de milieukosten van verschillende varianten kunnen berekenen”, zegt directeur ir. Pim Peters. “Nu kan dat nog niet.”
De huidige duurzaamheidslabels zijn pas bruikbaar als het ontwerp al nagenoeg klaar is. Dat is voor een ontwerper te laat.

Reageer op dit artikel