nieuws

Kiekeboe

bouwbreed

Dit is nu echt een spelletje dat veel volwassenen nog dagelijks spelen in de bouw

Als mijn vrouw en ik onze kids naar bed brengen dan is dat soms een behoorlijke klus. Aan de ene kant wil je de kinderen zonder frustraties in bed krijgen en aan de andere kant wil je niet teveel energie kwijtraken, want die is al bijna op aan het einde van de dag. Op weg naar boven verneem je het al. ‘Kiekeboe’ plotseling van achter een deur. ‘ Kiekeboe’ weer een ander onder een bed vandaan. Voordat je ze in bed hebt zijn er heel wat kiekeboe’tjes over de bovenverdieping gevlogen. Ik heb weleens het idee dat je dan al kan waarnemen bij wie er aannemersbloed in zit. Ik denk bij degene die het stilst is, en die je vanuit het niets in een keer hoort fluisteren vlak bij je oor. Terwijl de andere kinderen allemaal al op bed liggen. Maar als je denkt dat dit bij de volwassene in de bouw weg is, heeft u het helemaal mis. Daar kom je pas achter als de contracten vastliggen en je gaat de eerste termijn of afrekening maken. Een opdrachtgever hoor je dan zeggen dat u dit had kunnen weten. De aannemer zegt dan weer op zijn beurt: “Nee hoor want het staat nergens beschreven.” Het kan ook nog gebeuren dat alle twee de partijen het voorval bewust onthouden hebben. Nadat de opdrachtgever en de aannemer wat uitzoekwerk gedaan hebben, rollen in een volgend gesprek weer de kiekeboe’s over tafel en betaalt uiteindelijk degene die de minste kiekeboe’s heeft gelanceerd. Bij de hoofdaannemer en onderaannemer kan het veel extremer gaan, door de vrije markt die ertussen ligt. Daar kan het zo zijn dat als de hoofdaannemer een keer kiekeboe roept de onderaannemer failliet is of 20 euro per uur draait.

Directeur Hoogstraten Wegenbouw, Dodewaard

Reageer op dit artikel