nieuws

Groot verval in afgifte bouwvergunningen

bouwbreed Premium

De afgifte van bouwvergunningen voor nieuwbouwwoningen verkeert in een vrije val

Vooral de noordelijke provincies en Utrecht houden hun adem in.
Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat de gemeenten in het derde kwartaal amper 15.209 vergunningen voor nieuwe woningen hebben verleend. In hetzelfde tijdvak vorig jaar werden nog 22.425 plannen goedgekeurd. Het verval in het derde kwartaal bedraagt 32 procent. In het tweede kwartaal tekende zich nog slechts een neergang af van 8,6 procent. De vergunningen zijn een belangrijke graadmeter voor de toekomstige bouwproductie. Doorgaans worden anderhalf tot twee jaar na verstrekking van de vergunning woningen opgeleverd.
De snelle wijze waarop de stroom bouwplannen tot stilstand komt, is het duidelijkst zichtbaar in Friesland. In de provincie verminderde in de eerste negen maanden van het jaar het aantal bouwvergunningen met 40 procent tot nog slechts 1186. In dezelfde periode slonken in Utrecht de goedgekeurde plannen voor nieuwbouwwoningen met 36 procent tot 2896. Groningen levert een derde van zijn productie in.

Uitzondering

De provincies Noord-Holland (- 4 procent) en Zeeland (- 7 procent) zien de vergunningenstroom slechts beperkt slinken. Grote uitzondering is Flevoland. Daar nam in de eerste drie kwart van het jaar het aantal bouwvergunningen met 39 procent toe tot 2803. Nergens elders in Nederland valt een stijging van het aantal bouwvergunningen te registreren. In absolute aantallen is met een aantal van 3740 woningen de daling in Zuid-Holland het grootst: een verlies van 28 procent.
Begin 2005 zat in Nederland de bouw van 144.000 woningen in de pijplijn. Het aantal steeg tot 188.000 in het derde kwartaal van 2008. Met de afname van 2300 woningen dit najaar is voorlopig een einde gekomen aan de jarenlange groei van de pijplijn.

Reageer op dit artikel