nieuws

Falen

bouwbreed

De voedingsmiddelenindustrie of auto-industrie komen regelmatig met de schrik vrij na introductie van een vernieuwend, doch niet aanslaand concept

Daarin falen kan. Een bedrijf leert er van en komt er weer bovenop. Door deze missers zijn het vooruitlopende industrieën.
Op een dergelijke manier leren van vernieuwen is vrijwel onmogelijk inde bouw. Elk project gaat om grote sommen geld, en elke creatieve misser kan een project omverwerpen waardoor de vernieuwer onderuit gaat. Dat zet wel even aan het denken voordat er wordt afgeweken van gebaande paden. Risicomanagement sluit verregaande vernieuwing bijna uit.
Goede ideeën rondom het bouwproces zijn daarom vaak geen lang leven beschoren wanneer ze de schijn tegen krijgen. Om ervoor te zorgen dat de zaak niet onverhoopt failliet gaat worden creatieve ideeën die lijken te falen al vroeg in het proces afgekapt. Dat is vanzelfsprekend als je nagaat wat er op het spel staat, omdat een bouwproject nou eenmaal van substantiële invloed is op het resultaat van elke ontwikkelaar of aannemer, laat staan op de reputatie van een publieke opdrachtgever. Er is geen ruimte voor een grote misser.
Toch zal niemand ooit weten of het toe te passen idee nou wel of niet zou werken. Zou het namelijk toch gewerkt hebben, dan heeft het desondanks het stempel mislukt gekregen. Zou het niet hebben gewerkt, dan weet niemand waar het precies mis zou zijn gegaan, omdat het vroegtijdig is afgekapt. De reden van het afkappen berust immers op speculatie.
Conclusie: het bijna onderuitgaan van een vernieuwer levert soms goede leerpunten over succesvolle concepten. Organisaties die in het verleden vaak falende concepten hebben gelanceerd, maar hier niet aan onderdoor zijn gegaan hebben dus de meeste kennis over succes in huis, simpelweg omdat ze de kans hadden om erover te leren. Sterker nog: het is zelfs wetenschappelijk aangetoond dat seriematig falende organisaties beter stand houden.
Deze theorie gaat in vrijwel elke sector op. In de bouwsector gaan we falen echter vroegtijdig tegen, zijn bang voor faalkosten en missen de reputatie van vernieuwers. Zouden we dat niet goed kunnen maken met kennis uit minder gecontroleerde bijna-missers?
Voorzitter DeNieuwBouw

Reageer op dit artikel