nieuws

beschouwing Huisvesting voor het volk

bouwbreed Premium

Ze zijn er nog, corporaties met beslissers die alles laten wegbulldozeren wat hun plannen in de weg staat. Megalomane plannen voor bebouwing waarvoor de eerstkomende tijd geen emplooi te vinden is.

Kantoren zijn er voorlopig even genoeg en winkelruimte is ook niet heel erg gevraagd. Om nog maar te zwijgen van de te dure koopwoningen en de enkele weinig sociaal geprijsde huurwoning die zo’n corporatieproject nog het enigszins betamelijk aanzien van volkshuisvesting moet geven. En het blijft een vraag of al dat nieuwgebouwde onbezorgd gaat renderen wanneer de crisis, op een mooie pinksterdag, inderdaad voorbij is. Met de praktijk van generaals met streepjessnorren in gedachten lijken de verantwoordelijke beslissers te denken dat het uitvaardigen van een dienstbevel volstaat om ’s lands economie voorwaarts mars in gang te zetten. Met soortgelijke dienstbevelen worden de bewoners van wat toevallig al staat op de plek van de toekomstige avenues en boulevards zelf en zo snel mogelijk verzocht een ander onderkomen te vinden. Wel volgens de wettelijke regels die de bureaucratie nu eenmaal stelt en tegen de wettelijk te verrekenen kosten. Als generaals met streepjessnorren zich zo gedragen in hun naargeestige landen willen bezorgde zielen elders nog wel eens morren. Dat zijn dan bijvoorbeeld beslissers van corporaties die in zo’n naargeestig land ooit eens een huisvestingsprojectje deden toen er nog geen generaals met streepjessnorren aan het bewind waren. In eigen land gelden blijkbaar andere normen en waarden. Die van een karikaturale markt die bepaalt dat alles een prijs heeft en dat die prijs hoe dan ook zo hoog mogelijk moet zijn. Tegen elke prijs! Dezer dagen zijn er niet zo heel veel generaals met streepjessnorren meer. Ze zijn een beetje uit de tijd, net als hun manier van doen. Hun naargeestige landen bestaan nog wel, maar dat is een ander verhaal. Megalomane plannen zijn er ook nog, zij het dat het aantal zienderogen slinkt. Niet zozeer omdat ze uit de tijd zijn maar omdat ze in elk geval nu niet zo goed bij de tijd passen. Alleen corporaties die de tekenen van de tijd niet (willen) zien willen nog tegen elke prijs avenues en boulevards laten bouwen waar dienstbevelen voor het oog goed gedijen. De vroegere bewoners moeten maar zien. In de volgende woning die op de slooplijst staat, want daar vindt het volk vaak opnieuw huisvesting.
Redacteur Cobouw

Reageer op dit artikel