nieuws

Baggerreus Vox Maxima steelt show in Rotterdam

bouwbreed Premium

Groepen studenten van verschillende technische en maritieme opleidingen zijn vrijdag rondgeleid op de Vox Maxima. Van Oord meerde zijn nieuwe aanwinst voor de gelegenheid af aan de Rotterdamse Wilhelminapier.

De Erasmusbrug en de gebouwen ernaast lijken dan ineens een stuk kleiner. De Vox Maxima is de grootste sleephopperzuiger die ooit in Nederland is gebouwd. Bij de IHC-werf in Kinderdijk ging het 200 meter lange schip dit voorjaar zonder opbouw te water. De afbouw is nu ook vrijwel rond; precies op tijd voor de inzet vanaf januari bij de aanleg van de Tweede Maasvlakte.
Alles ruikt nog nieuw aan boord en ook de sporen van het recente proefdraaien op de Noordzee zijn voor de gelegenheid uitgewist. Behalve de bezoekdag voor studenten is tevens een dag georganiseerd voor het personeel en hun familie en relaties.
De beuninhoud is 31.200 kuub. Zand zuigen kan tot op 70 meter diepte en in de toekomst met een langere buis zelfs tot 130 meter.
Met zijn formaat behoort het schip tot de groep van allergrootste ter wereld. De HAM 318 van Van Oord overtreft hem sinds zijn verlenging echter met een beun van 37.500 kuub en voor Jan de Nul loopt er binnenkort een met 42.000 kuub capaciteit van stapel.
Groter is niet altijd beter, weten ze bij Van Oord. De optimale maat, weet woordvoerder Bert Groothuizen, is afhankelijk van het soort werk.

Reageer op dit artikel