nieuws

Amsterdam bij top vijf vangroenste Europese steden

bouwbreed

Amsterdam behoort tot de vijf duurzaamste steden van Europa. Dat blijkt uit een studie die tijdens de klimaattop in Kopenhagen is gepresenteerd. Vooral op de onderdelen grondgebruik, water en afval scoort de hoofdstad goed.

De lijst van groenste steden wordt aangevoerd door Kopenhagen. Dat is volgens de onderzoekers niet ingegeven door de wens om de gaststad van de internationale klimaattop te behagen, maar de uitkomst van een groots opgezette inventarisatie onder dertig steden verspreid over heel Europa. De steden werden elk op dertig punten beoordeeld en konden daarbij maximaal 100 punten verdienen. Kopenhagen komt in geen enkele van de acht categorieën als winnaar uit de bus, maar komt met een totale score van 87,31 punten niettemin op de eerste plek terecht.
De uitverkiezing van de Deense hoofdstad is volgens onderzoeksleider James Watson ook geen toeval. Hij is het gevolg van het beleid dat de regering van het land consequent bewandelde na de oliecrisis van de jaren zeventig om minder afhankelijk te zijn van fossiele energie.
Watson en de Intelligence Unit van de Economist voerden hun onderzoek uit in opdracht van Siemens. Het Duitse concern liet eerder al vergelijkbare studies uitvoeren naar individuele steden als München en Londen. Ter gelegenheid van de klimaattop werd een bredere studie opgezet.
Amsterdam neemt daarin de vijfde plek in, na Kopenhagen, Stockholm, Oslo en Wenen. Opvallend vinden de onderzoekers dat Amsterdammers zo spaarzaam met water omgaan. Per inwoner gebruiken Amsterdammers 53 kubieke meter water per jaar, de helft van het gemiddelde van 105 kuub van alle Europese steden. Terwijl de stad nota bene omgeven is door water en er zelfs door wordt bedreigd. Voor een deel is de goede prestatie terug te voeren op het geringe verlies tijdens de productie van schoon water. Van het drinkwater uit de Rijn dat in de duinen wordt gefilterd, raakt onderweg slechts 3,5 procent zoek. Het gemiddelde verlies voor de dertig onderzochte steden bedraagt maar liefst 22,6 procent.
Ook op het gebied van afval scoort de hoofdstad goed. Niet alleen produceren Amsterdammers weinig afval, zo’n 43 procent daarvan wordt nuttig hergebruikt. Alleen Helsinki presteert beter.
Op het gebied van luchtkwaliteit presteert Amsterdam slecht. Voor een stad die zo’n belang hecht aan schone lucht, zijn er relatief veel fijn stof en stikstofoxiden in de lucht. Ook in de categorie milieuvriendelijk bestuur, presteert Amsterdam ondermaats en neemt het een tiende plek in. Die magere score is mede het gevolg van de beperkte publieke inspraak bij de opstelling en invoering van de milieudoelstellingen.
Hekkensluiters van de totale lijst zijn Boekarest (39,14 punten), Sofia (36,85) en Kiev (32,33). Met name het hoge energieverbruik van gebouwen en de verouderde infrastructuur zijn oorzaak van de lage plekken van de Oost-Europese steden.

Top tien groene steden

Score 1. Kopenhagen 87,31
2. Stockholm 86,65
3. Oslo 83,98
4. Wenen 83,34
5. Amsterdam 83,03
6. Zürich 82,31
7. Helsinki 79,29
8. Berlijn 79,01
9. Brussel 78,01
10. Parijs 73,21
(Maximum score 100)
Bron: Siemens/Economist Intelligence Unit

Reageer op dit artikel