nieuws

Wavin weet het zeker: ergste omzetdaling achter de rug

bouwbreed

Wavin heeft de ergste omzetdalingen achter de rug. Daarvan is de producent van buizen en leidingsystemen overtuigd.

Het Zwolse concern gaf gisteren in een tussentijds handelsbericht aan dat de omzetdaling in het vierde kwartaal “gematigder” zal zijn dan in de voorgaande kwartalen. Door de economische malaise kampt Wavin al het gehele jaar met teruglopende omzetten. In de eerste drie maanden bedroeg de daling ruim 30 procent. In het tweede kwartaal nam de omzet met 24 procent af en in het derde kwartaal, zo maakte het bedrijf gisteren bekend, werd een omzetdaling van bijna 25 procent genoteerd.
Wavin constateert inmiddels dat de Europese bouwmarkten tekenen vertonen van stabilisatie. Dankzij overheidsinitiatieven in diverse landen is vooral de vraag naar ondergrondse buissystemen en -oplossingen wat aangetrokken ten opzichte van begin dit jaar. Niettemin blijven de omstandigheden “uitdagend”, aldus Wavin.

Vierde kwartaal

De onderneming was in het derde kwartaal goed voor een omzet van 320 miljoen. Dat is 24,8 procent minder dan in dezelfde periode vorig jaar. Op zogeheten vergelijkbare basis, waarbij overnames en schommelende valutakoersen buiten beschouwing worden gelaten, nam de omzet met 20 procent af.
Dat Wavin in het laatste kwartaal van dit jaar rekening houdt met een minder stevige omzetdaling, houdt ook verband met het vierde kwartaal van vorig jaar, toen Wavin de eerste klappen kreeg van de crisis.
Om de recessie het hoofd te bieden schrapte het bedrijf al 1500 arbeidsplaatsen. De totale lasten van de sanering zullen uitkomen op 30 miljoen. Daarvan is 13 miljoen vorig jaar al in de boeken verwerkt.

Ingrepen

De Zwollenaren verwachten met de ingrepen meer dan de begrote 40 miljoen te kunnen bezuinigen.
Mede dankzij de kostenbesparingen behaalde Wavin in het derde kwartaal een bedrijfsresultaat van 44,3 miljoen euro. Voor het hele jaar rekent de onderneming op een resultaat van ruim 100 miljoen.

Reageer op dit artikel