nieuws

Verzekeraar Achmea zet VvE’s aan het werk

bouwbreed

Moeizaam herstel van een onverzekerd appartement dat is uitgebrand of achterstallig onderhoud aan complexen van slapende verenigingen van eigenaren (VvE’s). Het kan zo niet langer, geeft Centraal Beheer Achmea als reden de stormbal te hijsen.

Een VvE slapend laten, kan worden aangepakt als economisch delict, zo waarschuwt de verzekeraar. Inschrijving in het handelsregister is per 1 januari 2010 verplicht. Een meerjarenonderhoudsplan werd al eerder, per 1 januari 2008, verplicht.
Gewezen wordt op mogelijke sancties. Zo zijn de eigenaren/bestuurders hoofdelijk aansprakelijk te stellen bij onbehoorlijk bestuur. Bij slapende verenigingen zou daarvan sprake zijn als bijvoorbeeld de gemeenschappelijke verzekeringen ontbreken waarin de aansprakelijkheid binnen de VvE is geregeld of als achterstallig onderhoud niet wordt aangepakt. Een groot probleem is ook nog steeds dat veel gebouwen niet op een gezamenlijke polis staan. Dat kan de verzekerden opbreken als ze wel mede-aansprakelijk blijken voor herstel van gemeenschappelijke bouwdelen. In de praktijk is dat vaak het hele gebouw.
Centraal Beheer Achmea onderneemt actie uit eigenbelang als verzekeraar én vanuit een maatschappelijke verantwoordelijkheid, verklaart woordvoerder Bertwin Tiemersma. Verenigingen die actief worden, zullen hun verzekering beter regelen en stellen, verwacht hij, ook eerder het voorgeschreven meerjarenonderhoudsplan op. “Dat is een aanzet voor het wegwerken van de enorme hoeveelheid achterstallig onderhoud die ligt te wachten.”
Probleem is, realiseert het bedrijf zich, dat de leden van slapende verenigingen moeilijk zijn wakker te schudden. “We hopen dat regionale kranten het onderwerp oppikken. Dat ze gaan vragen: hoe is dat hier in de regio geregeld met de particuliere complexen en dat daarover verhalen komen.”

Reageer op dit artikel