nieuws

Straatbakstenen trotseren de eeuwen

bouwbreed Premium

Gebakken straatklinkers gaan gemiddeld 125 jaar mee

Een op de tien is zelfs na 250 jaar nog in gebruik.
Onderzoek van Royal Haskoning wijst uit dat gemeenten 80 tot 90 procent van de gebruikte stenen zelf opnieuw toepast bij herbestrating of groot onderhoud. Aannemers schatten de mate van hergebruik op 90 procent. De verwerkers van sloopafval geven aan nauwelijks straatstenen tegen te komen.
Ingenieursbureau Haskoning onderzocht het gebruik van straatbakstenen bij gemeenten, bestraters en leveranciers van gebruikte bakstenen. Ook de sector bouw- en sloopafval had zijn inbreng. Van het oppervlak aan wegverharding is 90 procent in beheer bij de gemeenten. Volgens de handelaren in bouwmaterialen overtreft bij gebruikte straatbakstenen de vraag het aanbod. Daardoor zijn gebruikte stenen veelal duurder dan nieuwe. De gemeenten kiezen – uit overwegingen van sfeer en duurzaamheid – voor hun woonstraten steeds vaker voor baksteen.

Reageer op dit artikel