nieuws

Sterk verval in orders voor woningbouwers

bouwbreed Premium

De ordervoorraad in de woningbouw droogt snel op. De aannemers hebben gemiddeld nog voor 5,9 maanden werk in portefeuille.

Het Economisch Instituut voor de Bouw noemt het verval in de woningbouw onverwacht groot. In de maanden mei tot en met september leek een einde te zijn gekomen aan het dunner worden van de portefeuilles voor de woningbouw. In januari waren de orderboeken nog gevuld met 7,2 maanden werk.
Uit de conjunctuurmeting die het EIB maandelijks maakt op verzoek van de Europese Commissie blijkt dat nog steeds een kleine meerderheid van de woningbouwers geen enkele last heeft van welke stagnatie dan ook. Een groep van 35 procent echter loopt tegen obstakels op door een gebrek aan opdrachten. Hier en daar loopt de productie vast op problemen met de financiering.
In de utiliteitsbouw zit ruim een kwart van de hoofdaannemers in de greep van een afnemende bedrijvigheid. Twee op de drie bedrijven melden een stabilisatie. De ordervoorraad is geslonken tot 5,8 maand en zal komende maanden naar inschatting van de directies verder afnemen.
De wegenbouw heeft nog voor 5,1 maand projecten in voorraad. Met een portefeuille van 7,7 maand zijn de grond- en waterbouw een stuk beter af.
In de wegenbouw heeft een op de vijf bedrijven hinder van stagnatie door een gebrek aan opdrachten. Relatief de minste klachten over de werkvoorraad komen vanuit de grond- en waterbouw, waar slechts 16 procent van de hoofdaannemers klaagt over een gebrek aan werk.
In de sector b&u schrapt 30 procent van de hoofdaannemers arbeidsplaatsen. In de gww bestaan bij 13 procent van de bedrijven saneringsplannen.

Reageer op dit artikel