nieuws

Rotterdams Museumpark blijft geldslurpend project

bouwbreed Premium

De perkeergarage in het Rotterdamse Museumpark, beter bekend als de blunderput, is weer duurder geworden. In de gemeenteraad gaan stemmen op bij dit soort projecten de risico’s bij de ontwikkelaar te leggen.

De bouw van de parkeergarage aan het Museumpark in Rotterdam blijkt opnieuw een financiële tegenvaller met zich mee te brengen. De kosten van de blunderput pakken 3 tot 4 procent hoger uit, zo heeft het college van burgemeester en wethouders maandag aan de gemeenteraad gemeld. De aanvankelijke bouwkosten waren geraamd op 54 miljoen euro, maar lopen inmiddels op tot boven de 100 miljoen. Een raads-enquête bracht verantwoordelijk wethouder Baljeu (VVD) in november 2007 aan het wankelen, maar ze mocht uiteindelijk blijven zitten.
De bouw van de garage heeft te kampen met veel tegenvallers. Zo dreigde in 2005 en 2006 het So­phia kinderziekenhuis de bouwput in te glijden. Daarop is de bouw ruim een jaar stilgelegd. Die vertraging en het openbreken van het contract waarvan een alliantiecontract werd gemaakt in een economische hoogconjunctuur, zijn de grote boosdoeners voor de prijsverdubbeling. Naast Strukton zijn ook de contracten met vier onderaannemers verlengd in een periode die een stuk gunstiger uitpakte voor de marktpartijen. In combinatie met sterk gestegen kosten voor loon en mate­riaal een verhoging van gemiddeld 40 procent. Met de alliantie kreeg de gemeente ook de garantie dat geen nieuwe overschrijdingen zouden optreden. Tot nu dan. De jongste overschrijding wordt veroorzaakt door toepassing van meer wapening en een sterkere betonsoort uit veiligheidsoverwegingen.

Verbijsterd

Raadslid Hagenaars van collegepartij CDA reageerde verbijsterd en kondigde aan vragen te stellen. “We dachten alle risico’s te hebben afgedekt, maar nu blijken er toch weer extra kosten te zijn.” Collegepartij GroenLinks wees erop dat de verantwoordelijk wethouder er niet meer zit. “Er is voor dit project niets meer aan te doen. Dit beetje extra zijn we kwijt. We moeten als gemeente lessen trekken en deze risico’s niet meer nemen maar bij de ontwikkelaar neerleggen”, aldus raadslid Bonte.

Reageer op dit artikel