nieuws

Ontwerp voor plan Post Rotterdam aangepast

bouwbreed Premium

Het voormalige Rotterdamse hoofdpostkantoor krijgt geen hoteltoren, maar een lichtgewicht opbouw op het dak. UN Studio, Delta Projectontwikkeling en gemeente Rotterdam presenteerden gisteren een aangepast plan voor de herontwikkeling tot ‘House of lifestyle brands’.

Volgens directeur Bart van Rooijen van Delta Projectontwikkeling is realisatie van de 70 tot 100 meter hoge toren, die volgens een vorig jaar gepresenteerd plan uit de tweede binnenhof zou oprijzen, constructief te complex. “Bovendien blijken hoogwaardige hotelketens helemaal geen belangstelling voor grote aantallen kamers.” Voor de vierlaagse lichtgewicht constructie in het aangepast ontwerp heeft het uit 1923 daterende rijksmonument voldoende constructieve reserves. Daarin zijn tachtig hotelkamers voorzien.
Volgens het plan van architect Ben van Berkel (UN Studio) komt er aan de Meentzijde een compleet nieuw entreegebouw, een transparant bouwwerk met spiegelende metalen wanden. In de centrale postkantoorhal komen roltrappen naar galerijen met winkels en horeca. Ook is een doorbraak naar de kelder voorzien, om het bruikbare vloeroppervlak (20.000 vierkante meter) te vergroten. De ontwikkelaars mikken op internationale topbedrijven op het gebied van lifestyle, design en winkelen.
Het bestaande monument krijgt een opknapbeurt. Dat vereist onder meer het herstel van vele unieke tegels. Het donkere glas uit de 22,5 meter hoge koepel van de postkantoorhal wordt vervangen om de daglichttoetreding te verbeteren. De herontwikkelingsplannen sluiten aan bij gemeentelijke plannen om het Rotterdamse stadshart om te vormen tot ‘City Lounge’. De gemeente steekt daartoe miljoenen in de buitenruimte van onder meer de Coolsingel.
Naar verwachting begint de bouw eind 2010. De oplevering is gepland in het voorjaar van 2013.

Reageer op dit artikel