nieuws

Lafarge rekent op herstel vanaf medio 2010

bouwbreed

Lafarge verwacht dat de marktomstandigheden in de belangrijkste afzetmarkten halverwege het volgende jaar zullen verbeteren.

Dat heeft topman Bruno Lafont vrijdag gezegd in een toelichting op de kwartaalcijfers van ’s werelds grootste cementproducent.
“Het derde kwartaal heeft de eerste tekenen laten zien van stabilisatie in de wereldwijde economische neergang”, aldus de bestuursvoorzitter. “Op de ontwikkelde markten verwachten wij een herstel in de volumes in de tweede helft van 2010.”

Cement

Voor dit jaar verwacht Lafarge nog dat afzet van cement tussen de 6 en 8 procent zal dalen. Daarbij blijven de prijzen in de meeste markten stabiel. Lafont denkt dit jaar nog wel te kunnen profiteren van verder dalende energiekosten. Ook moeten de doorgevoerde kostenbesparingen een positief effect hebben op het resultaat.
Lafarge zag over het derde kwartaal de nettowinst met 38 procent dalen tot 404 miljoen euro ten opzichte van een jaar eerder. De omzet zakte met 20 procent tot 4,25 miljard euro. De omzet uit de verkoop van cement daalde met 12 procent. Toeslagstoffen en beton leverde 20 procent minder op, gips 13 procent.
Over de eerste negen maanden van het jaar kwam de omzet uit op 12,2 miljard euro. Dat is 15 procent minder dan in dezelfde periode vorig jaar. De winst halveerde tot 774 miljoen.

Reageer op dit artikel