nieuws

James Hardie krijgt geld voor asbestfonds

bouwbreed Premium

Het Australische bouwmaterialenconcern James Hardie is zo zwaar getroffen door de crisis dat het te weinig geld heeft om aan toekomstige asbestclaims te kunnen voldoen.

Om te voorkomen dat asbestslachtoffers met lege handen achterblijven, hebben de federale overheid en de regering van New South Wales inmiddels 320 miljoen dollar toegezegd. Dat bedrag zal worden gestort in het asbestcompensatiefonds. James Hardie, sinds 2001 statutair gevestigd in Amsterdam, hoeft de lening niet voor 2020 terug te betalen, zo is afgesproken.
Het bouwmaterialenconcern beloofde in 2007 om in totaal 1,8 miljard op zij te leggen voor slachtoffers van asbestose. Dat gebeurde nadat James Hardie in grote verlegenheid was gebracht door de – inmiddels ontslagen – top van de onderneming. Die hield jarenlang vol dat er voldoende geld beschikbaar was om aan alle asbestclaims te kunnen voldoen. In 2004 bleek echter dat het asbestfonds over veel te weinig middelen beschikte. De voormalig bestuurders, waaronder bestuursvoorzitter Meredith Hellicar, werden in september door de rechter veroordeeld tot hoge geldboetes. Ook werd hen verboden om komende jaren een bedrijf te leiden.
James Hardie boekte in het tweede kwartaal van het gebroken boekjaar 2009/2010 operationeel nog wel winst, maar door stortingen in het asbestfonds, juridische kosten en saneringsmaatregelen bleef onder aan de streep een verlies over van bijna 20 miljoen. Over de eerste twee kwartalen is het verlies opgelopen tot ruim 97 miljoen.

Hard getroffen

Volgens topman Louis Gries is het bedrijf hard getroffen door de teruggang in de woningmarkt. In Amerika en Europa liep de afzet van vezelcementplaten met 17 procent terug, in Azië en Australië met 5 procent. Gries heeft niettemin goede hoop dat James Hardie dit jaar het asbestfonds volgens afspraak kan aanvullen. Hij sluit zelfs niet uit dat de lening van 320 miljoen uiteindelijk overbodig.

Reageer op dit artikel