nieuws

Houten balkkop op andere wijze restaureren

bouwbreed Premium

Ingenieursbureau IBT en betonreparatie- en injecteringsbedrijf Repstone komen met een nieuwe constructiemethode voor het restaureren van houten balkkoppen die zijn aangetast door vocht en schimmels.

De methode kan worden toegepast in allerlei balkconstructies van diverse houtsoorten. Vooral in monumentale panden komt Repstone veel rottingsverschijnselen tegen in de balkkoppen in het dakbeschot. Het einde van de balk wordt verwijderd en vervangen door een epoxygietmortel. Volgens directeur Peter Kop van Repstone is de balk daarmee weer langdurig bestand tegen indringing van vocht. Om de balk verder te verstevigen is het mogelijk glasvezelwapeningsstaven in het gezonde deel van het hout te boren en te verlijmen.
“Welke methodes we toepassen hangt af van de schade en of we er goed bij kunnen komen. Dat verschilt per werk”, zegt Kop.
De epoxymortel wordt in een door Repstone gemaakte houten zichtbekisting gegoten. Deze bekisting is permanent en blijft dus in het zicht. Volgens Kop is het verschil met de rest van de balk nauwelijks te zien. “De bekisting wordt in dezelfde houtsoort gemaakt als de balk.” Glasvezelwapening wordt toegepast, omdat ze meer trekkracht heeft dan stalen wapening en volledig inert is.
De methode is onderbouwd met constructieve waarden. Met behulp van een 30-tons trekcilinder zijn testen uitgevoerd op buig- en trekkracht. De epoxy kop weerstond de proef met glans. “We willen graag deze restauratiemethode constructief goed onderbouwen met een rapport van een ingenieursbureau”, aldus Kop. IBT berekent de sterkte-eigenschappen, Repstone voert de giettechniek uit.

Reageer op dit artikel