nieuws

Energie uit water met goed membraan zakelijk interessant

bouwbreed Premium

Betere membranen halen meer elektriciteit uit de plek waar zout en zoet water elkaar raken dan wat nu nog kan met de huidige membranen. Daarmee wordt deze ‘blauwe energie’ ook zakelijk interessant

Onderzoeker Piotr Długołcki van de faculteit Technische Wetenschappen van de Universiteit Twente zegt de opbrengst van elektriciteit uit water met betere membranen drie tot vier keer te kunnen opschroeven.
‘Blauwe energie’ is elektriciteit die ontstaat wanneer zout water zich mengt met zoet water. Dat gebeurt bijvoorbeeld op plaatsen waar een rivier in zee stroomt. Membranen als die van Długołcki halen elektriciteit uit het verschil in zoutgehalte. In zijn proefschrift ‘Mass transport in reverse electrodialysis for sustainable energy generation’ legt hij uit hoe onder meer een betere doorstroming de opbrengst aan elektriciteit kan vergroten.
In het laboratorium levert een vierkante meter van de huidige membranen ruim 1 watt energie. “Te weinig om een installatie economisch rendabel te maken”, vindt Długołcki’s begeleider dr.ir. Kitty Nijmeijer. Een verviervoudiging is volgens haar alleszins mogelijk: met standaard handelsproducten.

Investering

Maar, tekent zij erbij aan: “Uiteindelijk heb je zeer veel membraanoppervlak nodig en dat vergt een grote investering.” Daarnaast zijn er volgens Nijmeijer nog pompen nodig, leidingen en filters om rommel uit het water te halen voordat het de membranen passeert.
Een vierkante meter verbeterd membraan levert in Nijmeijers berekening 5 watt op. In die becijfering is dat genoeg om 80 procent van de Nederlandse huishoudens van ‘blauwe energie’ te voorzien. In deze conservatieve berekeningen wordt al het water dat vanuit de Rijn in zee stroomt gebruikt om elektriciteit op te wekken. Nijmeijer: “Vanwege de scheepvaart kun je niet alles wat theoretisch mogelijk is winnen, maar dan nog blijft er een zeer aanzienlijke hoeveelheid over.”
Zulke verbeterde membranen bestaan nog niet, maar worden volgens Nijmeijer al wel ontwikkeld. De beoogde levensduur is vijf jaar en mogelijk zelfs tien jaar. “Membranen voor de waterzuivering hebben een vergelijkbare levensduur.” Als materiaal worden polymeren gebruikt. Afhankelijk van de soort ontstaat een positief of een negatief geladen membraan. Beide varianten vormen een membraanpaar waarvan er 2500 op elkaar worden gestapeld. Tussen elk paar zit een afstandhouder. Elk membraan is 50 tot 100 micrometer dik en elke afstandhouder 150 micrometer.

Reageer op dit artikel