nieuws

De gotspe

bouwbreed Premium

Lloyd Blankfein, u weet wel, de topman van Goldman Sachs, die vorige week behoorlijk blunderde, heeft zich deze week ontpopt tot de kampioen van de gotspe

Na vorige week het werk van een bankier te vergelijken met het werk van het opperwezen, heeft hij nu eindelijk zijn excuses aangeboden voor het feit dat veel banken waaronder de zijne hebben meegedaan in zaken die duidelijk verkeerd waren. Als doekje voor het bloeden zet hij 500 miljoen dollar apart om 10.000 kleine Amerikaanse bedrijven door de recessie heen te helpen. Vergeleken met de miljarden die hij reserveert voor de bonussen dit jaar is dat een schijntje. Hetzelfde geldt voor de vergelijking met de winst dit jaar die hoger uit zal komen dan de omzet van BAM.
Zeker nu Wouter Bos donderdag besloten heeft om ABN Amro nog eens te plezieren met 4,4 miljard om de integratie met Fortis Nederland te kunnen uitvoeren, dringt zich bij dit soort getallen de gedachte op hoe het komt dat mensen die zich bezighouden met getallen met negen of meer nullen, uiteraard voor de komma, de werkelijkheid uit het oog dreigen te verliezen.
De economie vertoont tekenen uit het dal te krabbelen. Een laat-cyclische sector als de bouw, ziet die tekenen nog niet, integendeel. Het heeft heel lang geduurd voordat de rijksoverheid doorhad dat de bouw zwaar getroffen zou worden. Vreemd voor iemand als Bos die overnight even bijna 25 miljard neertelde om ABN Amro en Fortis Nederland te kopen.
Natuurlijk is het hebben van goede financiële systemen een randvoorwaarde voor een goed functionerende economie. Maar hoe is het mogelijk dat aan de ene kant onze nationale penningmeester miljarden uittrekt om het financiële systeem overeind te houden, maar aan de andere kant niet de benodigde miljoenen over heeft om grote risico’s op de woningmarkt te vermijden. Zolang er nog steeds een woningtekort is en de vraag naar woningen ook nog eens groter is dan de toenemende vraag, zullen de prijzen van de schaarse woningen hoog zijn en blijven. Wellicht zit daar de crux. Zes procent overdrachtsbelasting van hoge prijzen is nu eenmaal veel meer dan van lage prijzen. Dus denkt Bos meer te verdienen. Hier past dan slechts een cynisch mazzeltov.

Reageer op dit artikel