nieuws

commentaar Teer in asfalt

bouwbreed Premium

Het Rijk wil al bijna tien jaar dat teerhoudend asfaltgranulaat (TAG) dat vrijkomt bij het openbreken van oude Nederlandse wegen, thermisch wordt gereinigd

Miljoenen euro’s werden geïnvesteerd in nieuwe installaties om de miljoenen tonnen zwaar verontreinigde materialen, waarvan we tot 2001 nog funderingen maakten, zo snel mogelijk uit de keten te halen. Anno 2009 is van die mooie, milieuvriendelijke ambitie niets meer overgebleven. Niet dat we het TAG niet kwijtraken. Daarover hoeft minister Cramer zich sinds 2007 geen zorgen meer te maken. Sinds Europa de richtlijn voor grensoverschrijdend afvalverkeer wijzigde, ontvangen landen als Spanje, Letland, Duitsland en Engeland het materiaal – dat wij als ongezond ervaren – met open armen. Daar gebruiken ze de na reiniging hoogwaardige grondstof, voor het bouwen van een olympisch dorp of onder een snelweg.
Ook in Nederland profiteren we van de export die in het afgelopen jaar verdubbelde naar ruim 1 miljoen ton. TAG met een schip of vrachtwagen de grens overbrengen, is toch zeker een paar euro’s goedkoper dan het hier reinigen. Het maakt dat aannemers lager kunnen inschrijven op projecten, dat wegen iets goedkoper kunnen worden aangelegd. Ondertussen worden de bergen TAG (meer dan 4 miljoen ton) langzaam kleiner.
Alleen maar winnaars? Niet helemaal. Want de belastingbetaler betaalt mee aan het laten innemen van vuil asfaltgranulaat; betaalt mee aan de export; betaalt mee aan de cradle-to-cradle-ambities van het Rijk; sponsort wegenbouw in landen waar ze milieuregels aan hun laars lappen, terwijl de kosten van onze wegen oplopen.
Nu wil de minister het probleem met fluwelen handschoenen aanpakken. Omdat ze verscheping niet kan verbieden, moeten opdrachtgevers beter in contracten verwoorden dat vrijkomend teerhoudend asfaltgranulaat wordt gereinigd. Maar het is van tweeën één. Of TAG is gevaarlijk afval waar we andere landen niet mee moeten opzadelen. Of het is een hoogwaardige grondstof. In beide gevallen is export onwenselijk.

Reageer op dit artikel