nieuws

Bodemonderzoeker Fugro mikt op 2,05 miljard omzet

bouwbreed Premium

Fugro haalt dit jaar 100 miljoen euro minder uit de markt dan vorig jaar

De netto winstmarge daalt van 13,2 naar 12,7 procent.
De relatief geringe afname van de omzet komt ten dele uit de prijsdruk bij het onderzoek naar nieuwe wingebieden voor zowel de olie- en gasindustrie als de mijnbouw. Ook telt het uit de vaart nemen van de charterschepen Hawk Explorer en Seisquest, beide ingericht voor het verrichten van seismisch speurwerk. De vertraagde oplevering van een nieuw onderzoeksschip is de derde reden van het verval in de omzet.
De bodemonderzoeker uit Leidschendam verwacht dit jaar uit te komen op een omzet van 2,05 miljard euro. Vergeleken met vorig jaar zal de winst zakken van 283,4 naar circa 260 miljoen euro.
Het bedrijf van topman Klaas Wester meldt – op basis van gelijke valutakoersen – een afname van de totale orderportefeuille met 15 procent. Gelijktijdig is een toename van werk te constateren in het zuidoosten van Azië en neemt de belangstelling voor onderzoek in diep water toe.

Aanlooptijd

Omdat Fugro wat ruimer in zijn capaciteit zit, gunt het bedrijf zich bij projecten minder aanlooptijd. Dat leidt – naast de druk op de prijzen – tot een dunnere orderportefeuille. Het naar voren halen van projecten geldt met name voor het onderzoek naar nieuwe locaties voor de olie- en gaswinning en de mijnbouw. Bij het in productie brengen van olie- en gasinstallaties en infra op het land speelt het fenomeen aanzienlijk minder.
De grote olie- en gasbedrijven zetten volgens Fugro net als de staatsbedrijven hun meerjarige ontwikkelingsprojecten in het ingezette tempo voort. Met name in Amerika bereiden de overheden grote infraprojecten voor waarvan Fugro denkt te profiteren. Fugro’s uitbreidingsplannen voor de vloot worden volgens schema voortgezet.

Reageer op dit artikel