nieuws

Beton met olifantsgras wint prijs Groen Beton

bouwbreed Premium

Xiriton, beton met olifantsgras en olivijn, heeft de de eerste ideeënprijsvraag Groen Beton gewonnen

De prijs werd gisteren uitgereikt door het Cement &BetonCentrum.
Xiriton is een vondst van de van oorsprong Zwitserse ingenieur Frank Bucher. Sinds 2004 woont hij in Friesland. Hij stelt voor snippers van olifantsgras toe te voegen aan beton als vervanging van zand en grind. Het beton wordt daardoor veel lichter en krijgt een zekere taaiheid. Het CO2-houdende gras wordt in de toepassing gemineraliseerd en op die manier verandert beton volgens de jury van de prijsvraag in een duurzaam CO2-opslagvat. Die werking wordt nog versterkt door toevoeging van olivijn dat in staat is om CO2te absorberen. Door combinaties van licht en taai Xiriton-beton met sterk en dicht traditioneel beton slaagt Bucher erin slimme bouwelementen te produceren. Volgend jaar schrijft het Cement&BetonCentrum weer een Groen Betonprijsvraag uit. Het thema is dan duurzame fietspaden.

Reageer op dit artikel