nieuws

‘Allemaal door één deur’Door het oog van Huub Glas’Allemaal door één deur’

bouwbreed Premium

Het is onzinnig dat het vooral op zeer grote projecten een kwestie van toeval is of mensen op sleutelposities met elkaar door één deur kunnen, vindt contractmanager en adviseur Huub Glas. Hoog tijd dat daar projectgebonden personeelsbeleid wordt ingevoerd.

In de voorbereidingsfase van grote projecten steken contractpartijen veel tijd in het opstellen van complexe contractdocumenten en het bereiken van de beste prijs-kwaliteitverhouding. “Maar of de besluitnemers van de verschillende contractpartijen ook met elkaar matchen, wordt vooraf niet uitgezocht”, constateert Glas (Zeven Deugden Advies & Management). “Contractmanager of projectdirecteur wordt degene, die toevallig beschikbaar is omdat hij elders met een project klaar is. Terwijl ze toch langdurig met elkaar moeten samenwerken, onder hoge tijdsdruk en met grote budgetten. Dat vraagt meer aandacht.”
Vooral bij design & construct-projecten of verdergaande vormen van samenwerking is dat een kritieke succesfactor, stelt Glas. Een voorbeeld: in de Harnaschpolder begeleidde hij de eerste pps-constructie in de Nederlandse watersector. Het ging om de bouw van een nieuw afvalwaterzuiveringcomplex. Het Hoogheemraadschap van Delfland besteedde het ontwerp, de bouw én het onderhoud voor de eerste dertig jaar van het complex in zijn geheel uit aan de aanneemcombinatie Delfluent. Het verliep succesvol. “Maar het had ook heel anders kunnen uitpakken. En dat zette me aan het denken. Bij een reorganisatie in een gemiddelde lijnorganisatie wordt een compleet p&o-circus opgetuigd, met assessments, functieprofielen en beoordelings- en functioneringsgesprekken. Waarom gaan we daar bij grote bouw- en infraprojecten, die ruwweg even lang duren als een reorganisatie standhouden, totaal aan voorbij?”
Volgens Glas zouden contractpartijen als vuistregel 5 procent van de tijd in de tenderprocedure moeten steken in personeelsmanagement. Voor de tien tot vijftien belangrijkste functies bij zowel opdrachtgever als opdrachtnemer zouden in die tijd geschikte kandidaten moeten worden gezocht, bijvoorbeeld met hulp van een bureau voor personeelsmanagement.
“Je moet niet alleen beoordelen op opleiding en werkervaring. Je moet mensen met een juiste grondhouding bij elkaar zoeken: mensen die zich laten leiden door redelijkheid en rechtvaardigheidsgevoel”, vindt Glas. Hij gelooft dat op die manier de “steeds verdergaande juridificering” in de bouw een halt kan worden toegeroepen. “Want die is het gevolg van vooroordelen en het overdrijven van slechte ervaringen. Je hoeft geen ingewikkelde procedurele en contractuele stappen in te bouwen als je weet dat je met betrouwbare mensen werkt.”

Reageer op dit artikel