nieuws

4Gas eist 320 miljoenvan haven Bordeaux

bouwbreed Premium

De Nederlandse exploitant van lng-terminals 4Gas heeft een schadevergoeding van 320 miljoen euro geëist van de Franse staat en het havenbestuur van Bordeaux. Hij deed dit na het afblazen van de Verdon-terminal in die Zuid-Franse haven.

Dat melden diverse Franse bronnen. De plannen voor de Verdon-terminal, waaraan al jaren wordt gewerkt, werden in augustus onverwacht afgeblazen doordat staatssecretaris Dominique Bussereau van transport weigerde de reservering voor de locatie te verlengen. De plannen stuitten regelmatig op grote bezwaren van milieugroepen maar Bussereau noemde geen reden voor zijn besluit.
4Gas, het bedrijf achter de Lion Gas terminal in Rotterdam, is nu naar de handelsrechter gestapt omdat de tegenpartij ‘de overeenkomsten niet heeft gerespecteerd’. Hoewel de schade-eis niet onverwacht komt, is de Grand Port Maritime de Bordeaux GPMB wel geschrokken van de hoogte ervan. De haven van Bordeaux haalt een jaaromzet van hooguit 45 miljoen euro en maakt daar zo’n 2 miljoen winst op.

Reageer op dit artikel