nieuws

Werk Holtenbroek stil om vrees blindgangers

bouwbreed

De Zwolse woningcorporatie SWZ heeft de grondwerkzaamheden in het wijkvernieuwingsproject Holtenbroek stopgezet. Uit onderzoek van de gemeente blijkt dat er mogelijk nog enkele blindgangers uit de Tweede Wereldoorlog in het gebied liggen.

Baggerwerkzaamheden in de stadsgracht vormden de aanleiding voor het onderzoek van de gemeente, waarbij in kaart is gebracht waar mogelijk nog munitie in de bodem zit. Op een luchtfoto, die tijdens het onderzoek is gevonden, is te zien hoe het gebied in oktober 1944 is gebombardeerd. Het vermoeden bestaat dat van de ongeveer veertig bommen, er drie of vier niet zijn afgegaan.
SWZ werkt in Holtenbroek aan de sloop en nieuwbouw van zo’n 350 woningen. ,,We hebben zelf besloten de grondwerkzaamheden te stoppen”, laat directeur Veenstra van SWZ weten. Een gedeelte van de Trapjeswijk in Holtenbroek wordt nu gesloopt, waarbij ook oude funderingen uit de grond moeten worden verwijderd. “De sloopwerkzaamheden bovengronds kunnen gewoon doorgaan”, zegt Veenstra. De gemeente advisieert alle bewoners in het gebied niet dieper dan een meter te graven.
Holtenbroek is grotendeels in de jaren zestig gebouwd. “Mogelijk is toen al geïnventariseerd waar munitie lag en misschien zijn blindgangers wel weggehaald. Dat is alleen niet goed gedocumenteerd.”
De gemeente laat nader onderzoek uitvoeren. SWZ hoopt dat dit snel wordt afgewikkeld. Veenstra: “Er is veel vraag naar de nieuwe woningen. We willen graag tempo maken en voor de zomer met de bouw beginnen.”

Reageer op dit artikel