nieuws

Verscherp het toezicht

bouwbreed

Spannende tijden voor de kostendeskundigen

Hoeveel zal de aanneemsom dit keer lager zijn dan de raming? Je ziet ze soms schrikken aan de andere kant van de tafel.
Over het gehele front dalen de prijzen. Hier wat meer, daar wat minder. Het decor is 6 procent minder bouwproductie in 2009. Met daarbovenop de klap van 11,5 procent omzetverlies in 2010. Ontsnappen kan niet meer.
Loodgieters en schilders ontspringen de dans. Probeer ze maar eens voor een klus te strikken. Geen tijd, is hun openingsbod.
Tal van architecten daarentegen zitten met de handen over elkaar. De sector krijgt weinig opdrachten.
In sectoren met slapte kan en wil iedereen wel leveren. De prijs vormt geen obstakel. Pas op, laat je niet in slaap sussen. Vooral in deze tijd moet je ervoor zorgen dat het bestek en de tekeningen waterdicht zijn. Anders loop je straks tegen verrassingen aan. Een pikant detail: die verrassingen komen altijd na en nooit voor de gunning. Ze zijn bovendien dikwijls erg duur.
Wie verstandig is voert extra controle uit om te waarborgen dat men krijgt wat gevraagd is. Het is een misvatting te denken dat het wegbezuinigen van een opzichter of minder toezicht een besparing van de kosten oplevert. In de praktijk leidt ontbrekend toezicht juist tot hogere kosten. Wie zuinigheidshalve de andere kant opkijkt, werkt bouwgebreken en faalkosten in de hand.
De kuubprijs voor gebouwen voor de gezondheidszorg bedroeg per 1 oktober 2009 het bedrag van 486 euro. Ed de Rechteren (NBI)

Reageer op dit artikel