nieuws

Stoomtoren uit oude delen

bouwbreed Premium

MaasbrachtDe Clauscentrale in Maasbracht krijgt een nieuwe toren

De elektriciteitscentrale bestaat nu nog uit twee torens die ieder 640 megawatt kunnen genereren uit aardgas. De Franse turbinebouwer Alstrom hergebruikt delen van een van deze torens om in 2012 een stoom- en gascentrale (STEG) te realiseren. De totale capaciteit van de centrale wordt hiermee uitgebreid naar 1920 megawatt. Ten dele is dit een gevolg van een efficiëntieverbetering. Aardgas levert een rendement van 39 procent, het nieuwe systeem heeft een verwacht rendement van 59 procent, terwijl de uitstoot van CO2met 40 procent zal verminderen. De kosten van de verbouwing zijn geraamd op 1 miljard euro. Volgens een woordvoerder van Essent is het uniek dat delen van een bestaande toren worden hergebruikt. De Clauscentrale levert straks 8 procent van de binnenlandse energievoorziening en is daarmee een van de grootste energiecentrales van Nederland.
Foto: Your Captain, tekst: Merel van der Ham

Reageer op dit artikel