nieuws

Rotterdam en Groningen studeren op zuiniger openbare verlichting

bouwbreed Premium

Een proefproject moet het Havenbedrijf van Rotterdam leren of de wegen in het havengebied met dimbare lampen kunnen worden verlicht. De gemeente Groningen wil er in een proefproject ook achterkomen of gedimde openbare verlichting voldoet op bedrijventerreinen.

De Rotterdamse proef sluit aan op het plan van het Havenbedrijf om vanaf 2011 de bestaande openbare verlichting te vervangen door een energiezuinige variant, legt Jasna de Groot van Havenbedrijf Rotterdam uit. “Gebruikers van de haventerreinen worden dan uitgenodigd eveneens energiezuinige verlichting aan te schaffen.” Het Havenbedrijf geeft de voorkeur aan wit licht. Kleuren zijn daarin beter te herkennen. Mede daardoor neemt de verkeersveiligheid toe.
Het bureau LichtOntwerp uit Rotterdam werkt de verlichtingsplannen van het havenbedrijf uit. De plannen voorzien in de aanpak van de ruim 6000 lantaarnpalen van het Havenbedrijf. Mathijs Sommeijer van LichtOntwerp noemt de led-lamp een goed alternatief voor de bestaande lichtbronnen. “De led is nog steeds niet uitontwikkeld. Het valt daarom te overwegen een lamp te kiezen die na vijf jaar kan worden vervangen door een nog betere.”
Leds kunnen met minder energie toe. De Groot en Sommeijer zien het verbruik nog meer dalen wanneer de verlichting wordt gedimd. Naar hun mening kan de verlichting het best worden gedimd tussen 11 uur ’s avonds en 5 uur ’s morgens. “In dat tijdvak rijdt in het havengebied maar 10 procent van wat er in de spits rijdt.” De besparing zou ergens tussen de 25 en 40 procent uitkomen. Het energieverbruik kan nog verder dalen wanneer het licht pas aangaat wanneer verkeer in aantocht is.

Binnenstad

Ook Groningen geeft de voorkeur aan wit licht voor de bedrijventerreinen. De voorgenomen proef hangt samen met het succes dat de gemeente zegt te hebben geboekt met gedimde verlichting in de binnenstad. De centrumverlichting moet eind 2011 volledig zijn gedimd. “Bij elkaar gaat het om 15.000 dimmers waarvan er nu nog 4000 moeten worden geïnstalleerd”, zegt Harry van der Wal van de gemeente. Tegelijk met de montage wordt de hele lantaarnpaal gecontroleerd en waar nodig gerepareerd.
“Per mast komt de investering op 100 euro”, rekent Van der Wal voor. De terugverdientijd bedraagt in zijn becijfering acht jaar. Groningen verwacht met de gedimde openbare centrumverlichting jaarlijks ruim 1 miljoen kilowattuur elektriciteit te sparen. Die hoeveelheid komt overeen met 14 procent van het totaal dat de gemeente aan elektriciteit verbruikt. De praktijk leerde inmiddels dat de kwaliteit van het gedimde licht identiek is aan die van ‘gewoon’ openbaar licht.

Reageer op dit artikel