nieuws

Nieuwe trend: dunne tegels in grote formaten

bouwbreed Premium

Bijna alle grote tegelmerken brengen een 3,5 tot 5 millimeter dunne tegel uit in grote formaten, voor vloer en wand. Dat werd duidelijk tijdens de tegelbeurs Cersaie in het Italiaanse Bologna. Deze ontwikkeling betekent een grotere revolutie dan de verschuiving van rode naar witte scherf en de komst van porcellanato, omdat met deze ontwikkeling ook de toepassing wordt verbreed.

Vooral in projecten levert de dunne tegel minder hak- en breekwerk op en leent het zich eerder voor snelle afwerkingen dan de reguliere tegels. Bovendien past het in de ecologische verantwoording: Minder grondstoffen, besparing op transportkosten en zelfs een persoon kan de grote platen verlijmen.
Het succes lijkt bij voorbaat groot, vooral door de reeds bereikte esthetische mogelijkheden bij de nieuwkomers met een dikte van 5 millimeter. Deze worden traditioneel geperst, maar met die dikte is risico op breuk voor vloeren aanzienlijk hoger, want juist de grote formaten werden afgelopen jaren dikker uit dat oogmerk.
Bovendien luistert de verwerking bij de dunne varianten zeer nauw, waarbij de lijm vol en zat aangebracht moet worden volgens buttering floating. Elke luchtbel kan funest zijn. De meeste Nederlandse agenten gaven tijdens de beurs te kennen dat ze de dunne platen voorlopig alleen voor de wand voorschrijven en mogelijk als sandwich voor gevelafwerkingen.
De rage is gevoed door het succes van Laminam met 3 millimeter dunne platen van 300 x 100 millimeter. Daarna volgde Cotto d’Este met Kerlite dat van Laminam afkomstig was. Gezien het overweldigende succes hiervan, ook in badkamer- en keukenafwerkingen, heeft de Panariagroep, eigenaar van Cotto d’Este en Lea 20 miljoen geïnvesteerd in een nieuwe productielijn, waarvan de tegelplaten ook gegarandeerd kunnen worden voor vloerverwerking. De decoratieve afwerkingen reiken veel verder dan bij de voorgangers. Met acht rotorcolors kunnen prints aangebracht worden tot 100 centimeter breedte.
Door het onder- en boven persen van de massa (120 x 340 millimeter) kan het overtollige materiaal eruit. Hierna wordt het gesneden tot 100 x 300 millimeter.
Ook het bakproces van deze Slimtech is anders, in een combinatie van elektrische en gasverwarming, wat het voordeliger maakt dan het geheel elektrisch gebakken Laminam. In de toekomst kunnen tevens structuren worden aangebracht. Er wordt aan speciale lijmen gewerkt en aangepaste profielsystemen.

Reageer op dit artikel