nieuws

Nieuwe tafelkist goedkoper in gebruik

bouwbreed Premium

Topmax heet de nieuwe tafelkist van SGB Hünnebeck. Het systeem bespaart ruim 70 procent op de logistieke kosten, zegt Nico Kremers van SGB Hünnebeck Klundert. Hij rekent ook een kwart minder loonkosten voor en een halvering van de kraankosten.

De Topmax is een variant op de paneelbekistingen van SGB Hünnebeck. De platen zijn 12 centimeter dik; 30 centimeter minder dan de traditionele tafelkist. Hierdoor kan een vrachtwagen meer bekistingen meenemen: 170 vierkante meter traditioneel tegen 416 vierkante meter Topmax. “De tafelkist is wat eenvoudiger uitgevoerd dan de wandbekistingen,” zegt Kremers. “Daardoor zijn ze te licht om als wandbekisting te worden gebruikt.”
De tafelbekisting heeft een 12 centimeter hoog stalen frame. Het raamwerk is thermisch verzinkt en gepoedercoat. In het frame is een kunststof bekistingsplaat gemonteerd. Beton hecht minder aan kunststof dan aan hout. “Toch moet ook de tafelbekisting regelmatig geolied.”
Volgens Kremers gaat de traditionele tafelkist drie tot vijf jaar mee, de kunststofplaat zeker vijftien jaar. Hij schrijft de langere levensduur deels toe aan het materiaal en deels aan de stapelbescherming. “Deze voorziening is op de tafel gemonteerd en voorkomt dat het oppervlak van de platen beschadigd raakt tijdens transport en opslag.”
De kunststofpanelen beslaan een oppervlak van 10 of 13 vierkante meter. Daarmee zijn vloeren tot 50 centimeter dik te maken. De Topmax kan worden gecombineerd met wandbekistingen van dezelfde fabrikant. Rond de systeemdelen van deze bekistingen zitten geperforeerde stalen profielen. Daarmee kunnen ze aan de tafelkist worden gekoppeld. Rond de tafel kunnen leuninghouders van de Protecto randbeveiliging worden gemonteerd.
SGB Hünnebeck levert voor de Topmax onder meer losse hijsogen die een gewicht tot een halve ton kunnen dragen. De ogen zijn overal op het frame te monteren. Een hijshaak die netto 1250 kilo draagt is een andere optie. Met nadruk wijst de leverancier op de elektrisch aangedreven wagens om de Topmax-bekistingen op hun plek te rijden.
Voor locaties met een beperkte kraancapaciteit biedt SGB Hünnebeck een speciale lift die tot 50 meter hoogte komt. Deze heft maximaal 1500 kilo met een snelheid tot 12 meter per minuut.

Reageer op dit artikel