nieuws

Nieuwe plannen voor Battersea-centrale Londen

bouwbreed Premium

Een Ierse projectontwikkelaar heeft samen met een Britse financier nieuwe plannen ingediend voor de voormalige Battersea-centrale aan de Theems in het hartje van Londen.

De groep wil op het ruim 4 hectare grote terrein rond de centrale 3.700 woningen, 150.000 vierkante meter kantoorruimte, 65.000 vierkante meter winkels, hotels, restaurants en een reeks andere voorzieningen realiseren. Als de plannen doorgaan, kan dat jarenlang voor zeker 2.500 bouwvakkers werk opleveren.
Battersea Power Station, dat dateert uit de jaren dertig maar al ruim 25 jaar geleden werd stilgelegd, is met z’n vier hoge schoorstenen één van de meest kenmerkende projecten in de Londense ‘skyline’ en staat daarom ook op de Monumentenlijst. De afgelopen decennia zijn al verschillende ambitieuze plannen ingediend die echter nooit verder zijn gekomen dan de tekentafel.
Het laatste project omvatte onder meer een glazen ‘eco-toren’ en andere opvallende elementen maar dat werd afgewezen omdat het de aandacht te veel afleidde van de voormalige centrale zelf.
Het Ierse Real Estate Opportunities, dat sinds november 2006 eigenaar is van het hele complex, heeft nu daadwerkelijk een bouwvergunning aangevraagd. Met bijna 900.000 vierkante meter en een prijskaartje van 6 miljard euro is dat de grootste vergunningaanvraag die ooit in de Britse hoofdstad in behandeling is genomen. De enorme turbinehal van de centrale gebruikt worden voor exposities, naar het voorbeeld van Tate Modern verderop langs de Theems.

Reageer op dit artikel