nieuws

Lange Wapper onderwerp referendum

bouwbreed Premium

De inwoners van Antwerpen gaan 18 oktober naar de stembus voor een referendum over de Lange Wapper, een tunnelbrugconstructie die de Antwerpse Ring volledig moet maken.

De politieke partijen, zowel in de Antwerpse gemeenteraad als in de Vlaamse regering, waren aanvankelijk voorstander van het project van de Beheersmaatschappij Antwerpen Mobiel (BAM). Nu de volksraadpleging nadert en alle tekenen erop wijzen dat de Antwerpenaren de Lange Wapper zullen wegstemmen, hebben de socialisten het geweer van schouder verwisseld en is er ook groeiende verdeeldheid bij de liberalen.
De socialistische burgemeester Patrick Janssens vindt het tunneltracé van het studiebureau Arup/Sum een realistisch alternatief voor het project van de BAM. Janssens viel dezer dagen scherp uit tegen een naar zijn oordeel misleidende promotiecampagne van de BAM vóór de Lange Wapper en verweet de beheersmaatschappij zelfs een “bezettingsmacht” te zijn. Waarop een woedende BAM-voorzitter Karel Vinck de burgemeester “een leugenaar, of toch een man van halve waarheden” noemde. Ook de Vlaamse minister Van Brempt (socialist) wil niets meer van de Lange Wapper weten, terwijl ze tot voor kort nog hevig vóór dit tracé was.
Inmiddels heeft de Vlaamse premier Kris Peeters benadrukt dat de Vlaamse regering rekening zal houden met de volksraadpleging. Maar havenwethouder Van Peel waarschuwde later dat “zelfs wanneer De Lange Wapper wordt weggestemd, dit niet betekent dat de tunnelbrugconstructie er niet komt”.

Reageer op dit artikel