nieuws

Landbouwenclave wijkt voor natuur in park Dwingelerveld

bouwbreed Premium

De oude landbouwenclave Noordenveld in het hart van nationaal park Dwingelderveld wordt voor een bedrag van ongeveer 14,55 miljoen euro heringericht. De bovenste laag fosfaatrijke grond van ongeveer 30 centimeter wordt afgegraven.

De voedingsarme ondergrond is zeer geschikt voor de ontwikkeling van heide. Het Dwingelderveld staat internationaal bekend als belangrijkste natte heidegebied in West-Europa. Door de herinrichting van Noordenveld is het nationaal park weer volledig aaneengesloten.
De historische waterhuishouding in het 170 hectare grootte gebied met de slenken en poelen kan door de herinrichting ook worden hersteld. De sloten die destijds door de agrariërs zijn aangebracht, zullen worden gedempt.
Al het afgegraven zand, ruim 600.000 kuub, krijgt een nieuwe bestemming. Circa 420.000 kuub zand wordt gebruikt om een geluidswal van 6 meter hoogte langs de A28 te maken. Het andere deel, 150.000 kuub, komt in de opritten van een ecoduct.
De aanbesteding moet nog plaatsvinden. Het werk begint in juni 2010 en moet op 1 januari 2016 klaar zijn.

Reageer op dit artikel