nieuws

Halvering overslag erts en schroot in haven Rotterdam

bouwbreed Premium

De overslag van ertsen en schroot in de Rotterdamse haven is in de eerste negen maanden van het jaar met 56 procent gekelderd. Vooral de aanvoer is sterk getroffen.

Per saldo neemt de bedrijvigheid in de Rotterdamse haven sinds begin van de zomer weer licht toe. “De teruggang in procenten is nog stevig maar de trendcurve buigt vanaf juli weer iets omhoog”, zegt president-directeur Hans Smits van het havenbedrijf. “We zien een stabilisatie van de overslag. De afname zal over het gehele jaar beperkt blijven tot 10 procent.”
De overslag van ertsen en schroot slonk in de eerste negen maanden tot krap 15 miljoen ton. De import zakte met 59,3 procent terug tot 12,4 miljoen ton. De export daalde met 9 procent tot 2,3 miljoen ton. De begin dit jaar erg grote ertsvoorraden zijn inmiddels weggewerkt. De staalproductie in de Europese Unie is afgelopen maanden weer op gang gekomen en draait op 80 procent van de capaciteit.
Behalve ijzer en schroot kreeg ook de overslag van kolen (-17 procent), ruwe olie (-7 procent) en containers (-12 procent) flinke tikken. Een uitzondering vormen de minerale olieproducten. Daarvan ging 21 procent meer door Rotterdamse handen: 22 miljoen ton.

Reageer op dit artikel