nieuws

‘Gemeenten 3 miljard minder’

bouwbreed

Gemeenten gaan er vanaf 2011 in het ergste geval 3 miljard op achteruit

Dat zei staatssecretaris Ank Bijleveld (Binnenlandse Zaken) gisteren in de Tweede Kamer. Elco Brinkman, voorzitter van Bouwend Nederland schrikt er niet van. “Dit soort cijfers hoor ik wel vaker. Natuurlijk delen gemeenten in de algemene budgettaire ellende.” Dergelijke bezuinigingen zullen volgens hem ten koste gaan van bouwprojecten. Toch hoeft de discussie volgens Brinkman niet te gaan over de gemeentekas. Wel vindt hij dat het kabinet de garantiestellingen voor corporaties zou moeten verbeteren. “Kijk naar de verhoging van de Nationale Hypotheekgarantie. Dat werkt ook.” Verder waarschuwt hij gemeenten bouwplannen niet over de gemeenteraadsverkiezingen heen te tillen. “Zet gereserveerd geld door. Investeringen in de bouw brengen als geen andere investering een multipliereffect op de economie teweeg.” Hij adviseert het kabinet te gaan praten met twijfelende gemeenten.

Reageer op dit artikel