nieuws

De normen van Balkenende

bouwbreed Premium

Wat wijlen Joop den Uyl in de jaren zeventig niet lukte, is nu bon ton in Haagse dreven

Nivellering dus. En dat allemaal vanwege de Balkenende-norm. Kinnesinne heet dat. De dames en heren politici vinden eigenlijk dat de premier de best verdienende persoon in Nederland behoort te zijn.
Er is echter een andere reden die meer hout snijdt. Wij zitten in ons land met 2,3 miljoen sociale huurwoningen terwijl de eigenlijke doelgroep bestaat uit 1,3 miljoen huishoudens. Maar liefst 1,7 miljoen huishoudens die deze woningen nu bezetten, behoort tot de midden- en hogere inkomens. Het gevolg is een tekort van 600.000 sociale huurwoningen.
In het verleden zijn allerlei pogingen ondernomen om aan dit scheefwonen een einde te maken. Inkomenstoetsen zoals vorig jaar nog bepleit door professor Piet Eichholz, markthuren vragen en corporaties mensen die dat niet kunnen betalen korting laten geven door corporaties zoals Frank Bijdendijk eens geopperd heeft, het heeft allemaal geen baat gehad.
Hantering van de Balkenende-norm heeft dat wel. Als alle topsalarissen worden verlaagd, dan zet dat een enorme druk op het totale loongebouw in Nederland. De lonen in de lagere regionen moeten dus ook dalen anders worden de voormalige topinkomens jaloers. Dat lost dan het scheefwonen op.
Zoals voor elke oplossing ambtenaren in staat zijn weer tien problemen te verzinnen, zo geeft deze oplossing ook weer problemen. Om te beginnen zullen gemeenten het niet leuk vinden. Meer sociale huurwoningen bouwen ten koste van duurdere woningen, scheelt enorm in de inkomsten uit het grondbedrijf. Voor de werkgelegenheid in de bouw is het ook slecht als grotendeels goedkope woningen moeten worden gebouwd.
Gelukkig zijn er Europees nu krachten aan het werk om Balkenende naar Brussel te laten vertrekken. Dat biedt dan weer kansen. De salarissen in Europa liggen hoger dus de topinkomens kunnen opgelucht ademhalen. De Balkenende-norm is dan tenminste dragelijk. Bovendien behoeven EU-werknemers aanzienlijk minder belasting te betalen, dus conform de normen van Balkenende zal dat hier dan ook het geval zijn. Dat levert forse netto inkomensstijgingen op.
Dat is weer heel goed voor de bouw. Die kan weer dure woningen bouwen. Ook de slopers zullen blij zijn. Maar liefst één miljoen sociale huurwoningen kunnen worden gesloopt.

Reageer op dit artikel