nieuws

De laatste zwaluw

bouwbreed

Als één zwaluw geen zomer maakt, zouden mutatis mutandis twee dat wel moeten doen

Door de vele positieve signalen denken beleggers dat kennelijk ook. Over de hele linie lijkt het op de beurs wel of de economische crisis voorbij is. ’s Lands penningmeester Wouter Bos mag nog zoveel waarschuwende woorden laten horen dat het allemaal nog geen rozengeur en maneschijn is, de beleggers denken er anders over.
Toch heeft Bos niet helemaal ongelijk. Het begrotingstekort in de VS is inmiddels opgelopen naar het gigantische bedrag van 1,4 biljoen dollar. Dat is uiteraard onhoudbaar. De VS dreigt zijn kredietwaardigheid te verliezen met alle gevolgen van dien voor de positie van de dollar en de wereldeconomie.
Ook in een aantal Europese landen, waaronder Nederland, lopen de tekorten op en neemt de overheidsschuld toe. De Europese Commissie heeft al de eerste stappen gezet om de landen aan te sporen tijdig in te grijpen om de overheidsfinanciën op orde te krijgen.
In ons eigen land is het kabinet daar al druk mee bezig, althans naar goed Nederlands gebruik zijn diverse werk-, project- en stuurgroepen aan de slag gegaan om mogelijke ombuigingen in kaart te brengen. Geen onderwerp is taboe verklaard.
Nu al is voorspelbaar dat er dan weer de nodige overlegorganen in het leven geroepen zullen worden, omdat geen kabinet het in zijn hoofd zal halen vlak voor verkiezingen met nare boodschappen te komen.
Beleggers weten dat ook. Die maken daar handig gebruik van door nu in te kopen in de wetenschap dat de stijging van de koersen zeker nog een dik jaar door zal gaan. Zij verwachten de echte crisis pas weer in 2011 als een nieuw kabinet puin moet gaan ruimen.
Intussen profiteren de bouwaandelen van het positieve sentiment. Vooral baggeraar Boskalis mag zich verheugen in de belangstelling. Maar ook BAM staat er weer positiever op bij de analisten. Hopelijk blijft deze zwaluw vliegen.
Ferry Heijbrock

Reageer op dit artikel