nieuws

Beschouwing Flexibel boegbeeld met vele gezichten

bouwbreed Premium

De val van bankier Dirk Scheringa trekt diepe sporen. Regionaal is de kampioen van de woekerpolis tot held verklaard, een variant van het Stockholm-syndroom.

Tienduizenden werden ongevraagd in financieel leed gestort. Reputaties knakken. Wat was de rol van de toezichthouders Gerrit Zalm, Robin Linschoten en Frank de Grave?
Voorzitter Ed Nijpels van brancheorganisatie NLingenieurs nam net voor de storm losbarstte als commissaris bij bank DSB de benen. Terwijl rellerig jurist Pieter Lakeman begin oktober het podium beklom, verdween de liberale alleskunner stilletjes door de achterdeur. Vanaf 1 juli 2004 behoorde Nijpels tot de raad die directeur-eigenaar Scheringa in bedwang had moeten houden.
Kan brancheorganisatie NLingenieurs blij zijn met een voorzitter als Ed Nijpels? Over het antwoord op die vraag valt een flink robbertje te discussiëren. De oud-commissaris en oud-minister is door wat toen nog de ONRI heette aangetrokken om krachtig als boegbeeld te functioneren voor de Nederlandse ingenieurssector. In zijn voordeel spreekt dat de man die op 1 april 1950 in Den Helder ter wereld kwam, als weinig anderen de mores van het Haagse Binnenhof kent.
Nijpels hapte toe en werd daar bovenop ook nog voorzitter van pensioenfonds ABP en Thuiswinkel.nl. De drie hoofdfuncties bij NLingenieurs, ABP en Thuiswinkel geven slechts beperkt weer in welke velden Nijpels zijn invloed laat gelden. De lijst met nevenfuncties telt zeker dertig activiteiten. Van de jaarlijks een keer bijeen komende stichting Instandhouding Klokkenstoel en begraafplaats Dijken tot Reclassering Nederland, omroep TROS en Raad voor de Accreditatie.
De ondergang van Dirk Scheringa’s imperium dwingt tot de vraag of de toezichthouders hun taak naar behoren hebben uitgevoerd. Namen de commissarissen hun taak wel serieus genoeg?
Met de komst van Nijpels bij de ONRI heeft de ingenieursbranche een voorzitter gekregen die behalve van de ingenieurs ook het boegbeeld is van knellend pensioengeld en toezicht op woekerpolissen.

Reageer op dit artikel